Warzywne racuchy

Warzywne racuchy do doskonały pomysł na szybki posiłek. Danie powinno przypaść do gustu szczególnie dzieciom, które docenią delikatny smak warzywnych placuszków na naleśnikowym cieście. Warzywne racuchy są łatwe w przyrządzeniu i mogą być serwowane zarówno jako danie główne na co dzień, szczególnie w tygodniu, gdy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie wyszukanych potraw, jak i dodatek do dań mięsnych podczas rodzinnego obiadu. Mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można zapakować je dziecku do szkoły jako przekąskę albo zabrać do pracy zamiast kanapki. Gorące warzywne racuchy wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym i tartym serem lub z sosem gulaszowym.

Składniki

  • “Warzywa na patelnię po wiejsku” Proste Historie,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru,
  • sól i pieprz,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej 2 łyżki oleju.
  2. Dodaj 2 posiekane ząbki czosnku i wrzuć zamrożoną mieszankę warzyw Proste Historie.
  3. Posól, dopraw 1 płaską łyżeczką suszonego cząbru i pieprzem.
  4. Smaż przez 8 minut. Zostaw do wystygnięcia.
  5. W naczyniu przygotuj gęste naleśnikowe ciasto z 2 jajek, szklanki mąki i ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
  6. Dodaj tyle wody, aby uzyskać gęste ciasto.
  7. Dopraw solą.
  8. Zimne warzywa wymieszaj z ciastem i na rozgrzanym oleju smaż nieduże placki rumieniąc je z dwóch stron.
  9. Serwuj gorące placki z sosem pomidorowym, posypane tartym serem lub jako dodatek do gulaszowych mięs.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu