Warzywne racuchy
Warzywne racuchy do doskonały pomysł na szybki posiłek. Danie powinno przypaść do gustu szczególnie dzieciom, które docenią delikatny smak warzywnych placuszków na naleśnikowym cieście. Warzywne racuchy są łatwe w przyrządzeniu i mogą być serwowane zarówno jako danie główne na co dzień, szczególnie w tygodniu, gdy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie wyszukanych potraw, jak i dodatek do dań mięsnych podczas rodzinnego obiadu. Mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można zapakować je dziecku do szkoły jako przekąskę albo zabrać do pracy zamiast kanapki. Gorące warzywne racuchy wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym i tartym serem lub z sosem gulaszowym.
Składniki
- “Warzywa na patelnię po wiejsku” Proste Historie,
- 2 łyżki oleju,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru,
- sól i pieprz,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej 2 łyżki oleju.
- Dodaj 2 posiekane ząbki czosnku i wrzuć zamrożoną mieszankę warzyw Proste Historie.
- Posól, dopraw 1 płaską łyżeczką suszonego cząbru i pieprzem.
- Smaż przez 8 minut. Zostaw do wystygnięcia.
- W naczyniu przygotuj gęste naleśnikowe ciasto z 2 jajek, szklanki mąki i ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
- Dodaj tyle wody, aby uzyskać gęste ciasto.
- Dopraw solą.
- Zimne warzywa wymieszaj z ciastem i na rozgrzanym oleju smaż nieduże placki rumieniąc je z dwóch stron.
- Serwuj gorące placki z sosem pomidorowym, posypane tartym serem lub jako dodatek do gulaszowych mięs.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Tarta wiejska na cieście francuskim
Podpiecz gotowy spód z ciasta francuskiego, wyłóż warzywami, serem feta i zapiecz