Barszcz ukraiński na wędzonce z chrzanem
Barszcz ukraiński na wędzonce z chrzanem to danie o wyrazistym smaku, które sprawdzi się zwłaszcza podczas rodzinnego obiadu na co dzień. Zupa jest bardzo syta i pożywna, więc może być z powodzeniem serwowana jako samodzielne danie, po którym podaje się już tylko deser. Wędzone żeberka zapewnią potrawie wspaniały aromat, a Barszcz ukraiński z mrożonki Proste Historie sprawi, że przygotowanie zupy będzie łatwe i zajmie nieco ponad pół godziny. Chrzan i cebulka podkreślają smak żeberek, a całość doskonale komponuje się z czerwonymi buraczkami i pozostałymi warzywami z mieszanki Barszcz ukraiński. Pyszne danie na domowy posiłek.
Składniki
- “Barszcz ukraiński” Proste Historie,
- 250 g wędzonych żeberek,
- 1 średnia cebula,
- 1,5 l bulionu,
- 150 ml buraczanego koncentratu,
- 1 łyżka chrzanu,
- sól i pieprz,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 2 zgniecione ząbki czosnku,
- 1 cytryna,
- 1 łyżka chrzanu,
- 200 ml tłustej śmietany,
Sposób przygotowania
- 250 g wędzonych żeberek pokrój na pojedyncze paski.
- Rozgrzej patelnię i obsmaż na rumiano dodając pokrojoną na ćwiartki 1 średnią cebulę.
- Zamrożoną zupę “Barszcz ukraiński” Proste Historie wrzuć bez rozmrażania do 1,5 litra gotującego się bulionu.
- Dodaj podsmażone żeberka i cebulę.
- Wlej 150 ml buraczanego koncentratu, jeśli lubisz mocny smak buraków.
- Dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe i 2 zgniecione ząbki czosnku w łupinie.
- Gotuj przez 20 minut, dopraw solą, pieprzem i sokiem z 1 cytryny.
- 200 ml tłustej śmietany wymieszaj z 1 łyżką chrzanu.
- Serwuj gorący barszcz z żeberkami i łyżką chrzanowej śmietany.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Barszcz ukraiński na wędzonce z chrzanem
Dodaj podsmażone żeberka wędzone i serwuj z chrzanową śmietaną
Barszcz z botwinką i pomidorami
Ugotuj oddzielnie botwinkę, dopraw koncentratem pomidorowym i połącz z barszczem