Barszcz z botwinką i pomidorami
Barszcz z botwinką i pomidorami to lekka zupa idealna na obiad w rodzinnym gronie. Nie zapełnia nadmiernie żołądka, więc z powodzeniem można podać po niej drugie danie. Barszcz z botwinką i pomidorami można też serwować jako prostą i smaczną przystawkę do kolacji. To mniej sycąca wersja dania z wykorzystaniem mrożonki Barszcz ukraiński Proste Historie, idealna dla osób dbających o linię lub jako jedno z kilku podawanych w trakcie posiłku dań. Barszcz z botwinką i pomidorami jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy, więc warto skorzystać z tego przepisu na co dzień.
Składniki
- “Barszcz ukraiński” Proste Historie,
- 1 pęczek młodej botwiny,
- 300 ml osolonej wody,
- 3 łyżki octu winnego czerwonego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1,5 l mięsnego bulionu,
- 1 porcja kwaśnej śmietany,
- duża ilość posiekanego kopru,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Pęczek młodej botwiny dokładnie opłucz, pokrój w 2 cm kawałki i podgotuj 5 minut w 300 ml osolonej wody z dodatkiem 3 łyżek octu winnego czerwonego i 1 łyżeczki cukru.
- Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
- “Barszcz ukraiński” Proste Historie wrzuć bez rozmrażania do 1,5 litra gotującego się mięsnego bulionu i gotuj przez 15 minut.
- Dodaj botwinkę z pomidorami i trzymaj na ogniu kolejne 5 minut.
- Dopraw solą, pieprzem.
- Serwuj z dużą ilością posiekanego kopru i porcją kwaśnej śmietany.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Barszcz z botwinką i pomidorami
Ugotuj oddzielnie botwinkę, dopraw koncentratem pomidorowym i połącz z barszczem
Barszcz ukraiński na wędzonce z chrzanem
Dodaj podsmażone żeberka wędzone i serwuj z chrzanową śmietaną