Tarta wiejska na cieście francuskim
Sposób przygotowania
Rozmroź ciasto francuskie, rozwałkuj lekko i wyłóż nim wysokie naczynie tarty tak, aby boki wystawały na zewnątrz. Ponakłuwaj widelcem, wysyp dno surowymi fasolkami lub grochem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, na 20 minut. Zdejmij fasolę i ostudź. Na patelnię wlej 3 łyżki oleju i podsmaż przez 8 minut “Warzywa na patelnię po wiejsku” Proste Historie. Dopraw przyprawami, solą i pieprzem. Wyłóż na upieczone ciasto. 200 ml tłustej śmietany wymieszaj z posiekanym pęczkiem szczypiorku, 4 jajkami, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej farsz i posyp 100 g pokruszonego sera typu feta. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 35 – 40 minut. Serwuj danie z miską sałat w sosie winegret.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Tarta wiejska na cieście francuskim
Podpiecz gotowy spód z ciasta francuskiego, wyłóż warzywami, serem feta i zapiecz