Pomysły na uroczysty obiad
Wydawać by się mogło, że przygotowanie uroczystego obiadu wymaga nie lada umiejętności, ogromnego nakładu środków i czasu. Z PROSTYMI HISTORIAMI wszystko jednak jest bardzo proste, szybkie i co najważniejsze, smaczne!
Uroczysty obiad, jak sama nazwa na to wskazuje, nie jest posiłkiem jak co dzień, ale czymś, co organizuje się z jakiejś ważnej, uroczystej okazji. Dlatego też obiad tego rodzaju powinien się czymś wyróżniać. Jeśli już teraz wiemy, że w najbliższym czasie przyjdzie nam zmagać się ze stworzeniem takiego posiłku, nie panikujmy! Wystarczy sięgnąć po PROSTE HISTORIE, a wszystko naprawdę stanie się proste!
Warto pamiętać o tym, że nawet obiad uroczysty nie musi być wybitnie wykwintny, a przez to nieco sztuczny. Najważniejsze, aby w jego trakcie panowała rodzinna, ciepła atmosfera, aby było zdrowo i smacznie. Co na uroczysty obiad?
Zacznijmy od pysznej, domowej zupy. Możemy podać np. zupę krem z żółtych, białych lub zielonych warzyw. Warto zawsze mieć je pod ręką. Wystarczy ugotować wodę z dodatkiem kostki rosołowej, dodać składniki z opakowania i gotować nie więcej niż 15 minut. Następnie zmiksować i gotowe! Zupę na talerzach możemy ozdobić odrobiną świeżej natki pietruszki, oregano czy szałwią.
Jeżeli z dań mięsnych planujemy podać np. gulasz lub inne mięso w sosie, możemy sięgnąć po tradycyjne kluski śląskie lub kopytka ziemniaczane. Są delikatne, rozpływają się w ustach, a co najważniejsze, przygotujemy je w kilka minut! Zamiast standardowych ziemniaków z wody, możemy postawić na cząstki ziemniaczane ze skórką lub talarki ziemniaczane.
Naturalnie, każde danie warto urozmaicić kolorowym zestawem warzyw. I tutaj PROSTE HISTORIE wychodzą naprzeciw naszym oczekiwaniom. Możemy wybierać wśród licznych kompozycji warzyw na patelnię i nie tylko! Uczestników uroczystego obiadu możemy zaskoczyć małym słodkim co nieco w postaci sałatki owocowej lub domowego kompotu.
-
Bukiet warzyw w sosie chrzanowym
Dowiedz się więcej -
Deser czekoladowy z wiśniami
Dowiedz się więcej -
Fasolka szparagowa z paprykowym winegretem
Dowiedz się więcej -
Francuska zapiekanka z białym winem i sosem pleśniowym
Dowiedz się więcej -
Hiszpańska zupa czosnkowa z chorizo
Dowiedz się więcej -
Karmelizowane banany z tropikalnym sosem
Dowiedz się więcej -
Kluski śląskie z wątróbką i wiśniami
Dowiedz się więcej -
Koperkowy krem kurkowy
Dowiedz się więcej -
Krem grzybowy
Dowiedz się więcej -
Krem kalafiorowy z piklowanym łososiem
Dowiedz się więcej -
Krem z groszku, dymki i mięty
Dowiedz się więcej -
Królewskie warzywa z francuskim sosem majonezowym
Dowiedz się więcej