Koperkowy krem kurkowy
Składniki
- “Zupa krem z zółtych warzyw” Proste Historie,
- 1,2 l wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 200 g oczyszczonych kurek,
- 2 czubate łyżki masła,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki tłustego mleka,
- 1 cytryna,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- sól.
Sposób przygotowania
- Zagotuj w garnku 1,2 litra wody z 1 łyżeczka cukru.
- Wrzuć 200 g oczyszczonych świeżych lub mrożonych kurek.
- Gotuj przez 2 minuty.
- Wyłów kurki zachowując cały płyn.
- Do garnuszka wrzuć 2 czubate łyżki masła, dodaj 1 posiekany ząbek czosnku.
- Po 2 minutach dodaj zamrożoną mieszankę żółtych warzyw i zalej pozostałym płynem po gotujących się grzybach, następnie dodaj ½ szklanki tłustego mleka.
- Gotuj dopóki warzywa nie będą miękkie – około 20 minut.
- Zmiksuj całość dodając sok z 1 cytryny.
- Dopraw solą.
- Dodaj sparzone kurki i 2 łyżki posiekanego koperku.
- Zagotuj raz jeszcze i serwuj do talerzy.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Zupa jesienna z dynią, papryką i wieprzowiną
Usmaż na rumiano mieloną łopatkę wieprzową i cebulę, dodaj składniki do gotujących się zupy.
Zupa serowa z wytrawną kruszonką
Do kremu dodaj starty ostry ser, mleko i podaj z chipsami serowymi