Zupa serowa z wytrawną kruszonką
Składniki
- “Zupa krem z żółtych warzyw” Proste Historie,
- 1,2 l wody,
- 1 łyżka masła,
- 100 g ostrego sera typu grujer, morski lub emmentaler,
- 200 ml mleka,
- 1 płaska łyżeczka oregano,
- 1 cytryna,
- gałka muszkatołowa, sól, świeżo mielony pieprz i cukier,
- 80 g twardego sera typu parmezan, dziugas lub pamegiano,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki.
Sposób przygotowania
- Do gotującej się 1,2l wody dodaj zamrożoną mieszankę żółtych warzyw.
- Dodaj 1 łyżkę masła, dopraw solą i cukrem.
- Gotuj pod przykryciem 20 minut.
- Zetrzyj na drobnych oczkach 100 g ostrego sera typu grujer , morski lub emmentaler.
- Podgrzej 200 ml mleka, dodaj ser i całość wlej do warzyw.
- Zmiksuj natychmiast.
- Dodaj 1 płaską łyżeczkę oregano i sok z 1 cytryny.
- Dopraw gałką, solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Serwuj posypane kruszonymi chipsami z sera.
- Na pył zetrzyj 80 g twardego ,wysuszonego sera typu parmezan, dziugas, pamegiano.
- Dodaj ½ łyżeczki ostrej papryki i na teflonowej, rozgrzanej i suchej patelni wysypuj cienkie placki z sera.
- Zrumienione placki delikatnie odkładaj na talerz podważając je drewniana łopatką.
- Wystudzone chipsy możesz pokruszyć na wierzch zupy nalanej do talerza lub podać w całości.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Zupa jesienna z dynią, papryką i wieprzowiną
Usmaż na rumiano mieloną łopatkę wieprzową i cebulę, dodaj składniki do gotujących się zupy.
Zupa serowa z wytrawną kruszonką
Do kremu dodaj starty ostry ser, mleko i podaj z chipsami serowymi