Sałatka karaibska z prażonym kokosem i limonką

Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach podczas proszonej kolacji lub okolicznościowego przyjęcia, idealnie sprawdzi się w tym celu sałatka karaibska z prażonym kokosem i limonką. Połączenie egzotycznych owoców z sokiem z limonki i prażonymi wiórkami kokosowymi zapewni oryginalne doznania smakowe i przywoła klimat dalekomorskich wakacji. Sałatka karaibska może być wyśmienitą przystawką lub deserem podczas romantycznej kolacji, jej słodki smak przypadnie też do gustu dzieciom. Można zabrać ją jako przekąskę do pracy albo zjeść jako szybki posiłek po powrocie do domu. Przygotowanie sałatki karaibskiej z limonką i kokosem jest banalnie proste i zajmuje mniej niż 30 minut. Warto wypróbować przepis na to danie.

Składniki

  • “Owoce tropikalne” Proste Historie,
  • 80 g wiórków kokosowych,
  • 2-3 łyżki syropu ananasowego lub syropu mango,
  • 1/2 limonki.

Sposób przygotowania

  1. Na suchą i rozgrzaną patelnię wysyp 80 g wiórków kokosowych.
  2. Posyp szczyptą cukru i na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas upraż wiórki kokosowe na złoto, przez ok. 5 minut.
  3. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Wysyp zamrożone opakowanie “Owoców tropikalnych” Proste Historie do miski.
  5. Dodaj 2–3 łyżki syropu ananasowego lub syropu mango.
  6. Posyp otartą skórką z połówki limonki i wyciśnij z niej sok.
  7. Delikatnie wymieszaj, pozostaw do lekkiego rozmrożenia i serwuj posypane wiórkami kokosowymi.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!