Knedle ze śliwkami z sosem karmelowym
Składniki
- “Knedle ze śliwkami” Proste Historie,
- 40 g masła,
- 70 g brązowego cukru,
- 100 ml mleka niesłodzonego,
- 1 szczypta soli,
- cukier waniliowy,
- 1 garść słodkich malin.
Sposób przygotowania
- 40 g masła posiekaj na kawałki, wrzuć do garnuszka z 70 g brązowego cukru.
- Mieszaj na małym ogniu do momentu gdy cukier się rozpuści.
- Pozostaw na małym ogniu przez 2 minuty.
- Zdejmij i dodaj skondensowane mleko niesłodzone 100 ml.
- Znowu daj garnek na gaz, gotuj sos przez 2 minuty.
- Dodaj szczyptę soli i cukru waniliowego.
- Ugotuj knedle, obsmaż je na złoto na 2 łyżkach masła i podaj z sosem karmelowym.
- Możesz je również udekorować garścią słodkich malin.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Knedle ze śliwkami w szkarłatnym sosie
Knedle otoczone wyrazistym sosem z ziarnami granatu.
Knedle ze śliwkami w sosie winnym
Podsmaż na maśle śliwki węgierki, dodaj suszone śliwki kalifornijskie, słodkie wino grzane, następnie podaj z knedlami.
Knedle ze śliwkami w sosie cynamonowym
Kogel mogiel ubij z gorącym mlekiem i cynamonem, nastepnie podaj z knedlami
Knedle ze śliwkami z sosem karmelowym
Do rozpuszczonego masła z cukrem dolej skondensowane mleko, zagotuj i serwuj.