Knedle ze śliwkami w sosie cynamonowym
Składniki
- “Knedle ze śliwkami” Proste Historie,
- 250 ml tłustego mleka,
- 60 g cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 3 żółtka jaj.
Sposób przygotowania
- Wlej do garnka 250 ml tłustego mleka, dodaj 40 g cukru i ½ łyżeczki cynamonu.
- Doprowadź do lekkiego wrzenia.
- W miseczce ukręć 3 żółtka z 20 g cukru.
- Do kogla mogla wlej wrzące mleko (uwaga – nie wolno zrobić odwrotnie!).
- Ponownie postaw na malutkim ogniu i podgrzewając cały czas mieszaj i ubijaj dopóki krem nie będzie miał konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
- Przecedź gorący krem przez drobne sitko.
- Ugotuj knedle według przepisu na opakowaniu, przekrój na pół na talerzu, następnie polej cynamonowym sosem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Knedle ze śliwkami w szkarłatnym sosie
Knedle otoczone wyrazistym sosem z ziarnami granatu.
Knedle ze śliwkami w sosie winnym
Podsmaż na maśle śliwki węgierki, dodaj suszone śliwki kalifornijskie, słodkie wino grzane, następnie podaj z knedlami.
Knedle ze śliwkami w sosie cynamonowym
Kogel mogiel ubij z gorącym mlekiem i cynamonem, nastepnie podaj z knedlami
Knedle ze śliwkami z sosem karmelowym
Do rozpuszczonego masła z cukrem dolej skondensowane mleko, zagotuj i serwuj.