Knedle ze śliwkami w sosie winnym
Składniki
- “Knedle ze śliwkami” Proste Historie,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka cukru,
- 250 g śliwek węgierek,
- 10 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich,
- 220 ml słodkiego, gotowego wina grzanego,
- gęsta śmietana.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła i wsyp 1 łyżkę cukru.
- Dodaj 250 g przekrojonych na pół śliwek węgierek, 10 szt. suszonych śliwek kalifornijskich pokrojonych w paseczki.
- Duś przez 5 minut i ostrożnie dodaj 220 ml słodkiego, gotowego wina grzanego.
- Redukuj całość przez 5 – 7 minut.
- Zmiksuj na gęsty sos.
- Ugotuj Knedle ze śliwkami Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Rozłóż sos do indywidualnych miseczek, do każdej dodaj z boku po łyżce gęstej śmietany.
- Gorącym przekrojonym knedlem nabieraj porcję sosu.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Knedle ze śliwkami w szkarłatnym sosie
Knedle otoczone wyrazistym sosem z ziarnami granatu.
Knedle ze śliwkami w sosie winnym
Podsmaż na maśle śliwki węgierki, dodaj suszone śliwki kalifornijskie, słodkie wino grzane, następnie podaj z knedlami.
Knedle ze śliwkami w sosie cynamonowym
Kogel mogiel ubij z gorącym mlekiem i cynamonem, nastepnie podaj z knedlami
Knedle ze śliwkami z sosem karmelowym
Do rozpuszczonego masła z cukrem dolej skondensowane mleko, zagotuj i serwuj.