Krem grzybowy
Składniki
- “Zupa grzybowa z podgrzybkami” Proste Historie,
- 2 łyżki masła,
- 2 szczypty cukru,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 g oczyszczonych pieczarek,
- 1 l bulionu grzybowego lub wołowego,
- sól i pieprz,
- 100 g sera topionego śmietankowego.
Sposób przygotowania
- Rozpuść na patelni 2 łyżki masła, dodaj szczyptę cukru i wyciśnięte 3 ząbki czosnku.
- 250 g oczyszczonych pieczarek pokrój w cienkie plastry i wrzuć na patelnię.
- Smaż tak długo, aż będą mocno rumiane.
- Dodaj zamrożoną “Zupę grzybową” Proste Historie i pozostaw na ogniu przez 10 minut, mieszając regularnie.
- Przełóż do garnka i zalej około 1 litrem bulionu.
- Idealnie gdyby był to bulion grzybowy, ale wołowy też będzie świetnie smakował.
- Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Gotuj do miękkości około 10 minut.
- Zmiksuj na gładki krem dodając 100 g sera topionego śmietankowego.
- Gęsty krem serwuj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
- Do młynka możesz włożyć kilka suszonych podgrzybków i zmielić na puder.
- Posyp nim wierzch gorącego kremu.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Grzybowa potrawka z kurczakiem
Podduś mieszankę grzybową na patelni z piersią kurczaka i wędzonym boczkiem