Grzybowa potrawka z kurczakiem

Składniki

  • “Zupa grzybowa z podgrzybkami” Proste Historie,
  • 200 g piersi kurczaka,
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru lub lubczyku,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 100 ml śmietany rozrobionej z 1 łyżeczką mąki,
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 100 ml śmietany,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. 200 g piersi kurczaka pokrój w skośne kawałki.
  2. Dopraw solą, pieprzem, ½ łyżeczki suszonego cząbru lub lubczyku, 2 łyżkami oleju.
  3. 100 g wędzonego boczku pokrój w cienkie paseczki.
  4. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć boczek i zarumień.
  5. Po 3 minutach dodaj kurczaka, obsmaż kawałki przez 2 minuty (ze wszystkich stron) i dodaj równomiernie na patelni zamrożoną mieszankę warzyw Proste Historie.
  6. Podlej całość ciepłym bulionem tak, aby składniki zakryły całą patelnię.
  7. Dopraw solą, pieprzem i duś przez 8 minut, starając się nie mieszać.
  8. Dodaj 100 ml śmietany rozrobionej z 1 łyżeczką mąki.
  9. Rozprowadź po patelni, potrzymaj około 3 minuty i posyp czubatą łyżką posiekanej natki pietruszki.
  10. Serwuj jako danie jednogarnkowe z chlebem.

ZUPA GRZYBOWA z podgrzybkami
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu