Grzybowa potrawka z kurczakiem
Składniki
- “Zupa grzybowa z podgrzybkami” Proste Historie,
- 200 g piersi kurczaka,
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru lub lubczyku,
- 100 g wędzonego boczku,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 100 ml śmietany rozrobionej z 1 łyżeczką mąki,
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 100 ml śmietany,
- 1 łyżeczka mąki,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania
- 200 g piersi kurczaka pokrój w skośne kawałki.
- Dopraw solą, pieprzem, ½ łyżeczki suszonego cząbru lub lubczyku, 2 łyżkami oleju.
- 100 g wędzonego boczku pokrój w cienkie paseczki.
- Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć boczek i zarumień.
- Po 3 minutach dodaj kurczaka, obsmaż kawałki przez 2 minuty (ze wszystkich stron) i dodaj równomiernie na patelni zamrożoną mieszankę warzyw Proste Historie.
- Podlej całość ciepłym bulionem tak, aby składniki zakryły całą patelnię.
- Dopraw solą, pieprzem i duś przez 8 minut, starając się nie mieszać.
- Dodaj 100 ml śmietany rozrobionej z 1 łyżeczką mąki.
- Rozprowadź po patelni, potrzymaj około 3 minuty i posyp czubatą łyżką posiekanej natki pietruszki.
- Serwuj jako danie jednogarnkowe z chlebem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Grzybowa potrawka z kurczakiem
Podduś mieszankę grzybową na patelni z piersią kurczaka i wędzonym boczkiem