Ziemniaczano szpinakowa zapiekanka
Ziemniaczano-szpinakowa zapiekanka doskonale sprawdzi się jako danie główne podawane podczas rodzinnego obiadu albo kolacji. Zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu – wystarczy mrożony szpinak Proste Historie, ziemniaki, ser i przyprawy. Pamiętajmy jednak, że na przyrządzenie dania potrzebne jest około 45 minut, dlatego zabierzmy się za nie odpowiednio wcześnie. Ziemniaczano-szpinakowa zapiekanka będzie smakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest sycącą, tak więc po jej zjedzeniu na długo można będzie zapomnieć o uczuciu głodu. Najlepiej smakuje podana zaraz po upieczeniu, zresztą zniknie w takim tempie, że nie trzeba będzie się martwić co zrobić z niezjedzoną porcją.
Składniki
- “Siekany szpinak” Proste Historie,
- 1,2 kg ziemniaków,
- suszony tymianek lub cząber,
- 3 łyżki masła,
- 4 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
- 200 g sera typu gruyer,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania
- Ugotuj w mundurkach 1,2 kg ziemniaków.
- Ciepłe lekko zgnieć, porozchylaj i układaj blisko siebie w wysmarowanym masłem, posypanym suszonym tymiankiem lub cząbrem naczyniu do zapiekania.
- Rozpuść w garnku 3 łyżki masła włóż zamrożony szpinak, przykryj i na małym ogniu, mieszając co pewien czas pozwól mu się rozmrozić.
- Zdejmij pokrywkę i przez cały czas mieszając odparuj nadmiar płynu.
- Dodaj 4 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw solą, pieprzem.
- Rozłóż szpinak na ziemniakach tak aby jak najwięcej dostało się go do rozchylonego środka.
- Zetrzyj 200 g sera typu gruyer na dużych oczkach i posyp wierzch.
- Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 20 minut.
- Danie serwuj bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Śmietankowy szpinak z jajkiem
Śmietanowy sos szpinakowy udekoruj plasterkami jaka ugotowanego na twardo.
Szpinakowy sos do kopytek
Uduś szpinak z masłem, czosnkiem, serem pleśniowym i polej kopytka
Ziemniaczano szpinakowa zapiekanka
Podgotuj ziemniaki, wymieszaj je z duszonym szpinakiem i wstaw do piekarnika posypane serem.