Śmietankowy szpinak z jajkiem

Śmietankowy szpinak z jajkiem to idealny dodatek do dań głównych, który zaserwować można podczas rodzinnego obiadu czy kolacji. Śmietanowy sos szpinakowy dobrze komponuje się z wieloma potrawami, a przy tym jest pyszny i dzięki dodanym przyprawom wyrazisty, podkreślając smak i aromat dań, do których jest podawany. Sos jest banalnie prosty w przygotowaniu, a jego przyrządzenie zajmie nie więcej niż 30 minut. Można doprawić go tak jak w proponowanym przepisie lub przygotować wersję łagodną, bez ostrych przypraw lub stosując ich minimalną ilość, tak by śmietankowy szpinak z jajkiem przyrządzony na bazie mrożonki „Prostych Historii” był odpowiedni także dla delikatnego podniebienia mniejszych dzieci.

Składniki

  • “Siekany szpinak” Proste Historie,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 łyżeczki mąki,
  • sól, pieprz, pieprz cayenne I papryka,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 1 szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki tartego sera cheddar,
  • odrobina masła,
  • jajko na twardo.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę (nie rumienić).
  2. Dodaj „Szpinak siekany” Proste Historie i duś na średnim ogniu często mieszając, aż prawie odparuje woda.
  3. Przypraw całość solą, pieprzem, pieprzem cayenne i papryką.
  4. Dodatkowo posyp mąką (pół łyżeczki), zamieszaj i duś jeszcze ok. 3 min. regularnie mieszając.
  5. Dodaj 150 ml śmietanki kremówki, szczyptę startej gałki muszkatołowej.
  6. Doprowadź całość prawie do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i kolejny raz podduś ok. 15 min. mieszając od czasu do czasu.
  7. Zdejmij z ognia, przypraw wedle uznania, wymieszaj z tartym serem cheddar (3 łyżki) i odrobiną masła.
  8. Danie udekoruj plasterkami jajka ugotowanego na twardo, posyp dodatkowo szczyptą pieprzu cayenne i papryki.

Siekany SZPINAK
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu