Śmietankowy szpinak z jajkiem
Śmietankowy szpinak z jajkiem to idealny dodatek do dań głównych, który zaserwować można podczas rodzinnego obiadu czy kolacji. Śmietanowy sos szpinakowy dobrze komponuje się z wieloma potrawami, a przy tym jest pyszny i dzięki dodanym przyprawom wyrazisty, podkreślając smak i aromat dań, do których jest podawany. Sos jest banalnie prosty w przygotowaniu, a jego przyrządzenie zajmie nie więcej niż 30 minut. Można doprawić go tak jak w proponowanym przepisie lub przygotować wersję łagodną, bez ostrych przypraw lub stosując ich minimalną ilość, tak by śmietankowy szpinak z jajkiem przyrządzony na bazie mrożonki „Prostych Historii” był odpowiedni także dla delikatnego podniebienia mniejszych dzieci.
Składniki
- “Siekany szpinak” Proste Historie,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 łyżeczki mąki,
- sól, pieprz, pieprz cayenne I papryka,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- 1 szczypta startej gałki muszkatołowej,
- 3 łyżki tartego sera cheddar,
- odrobina masła,
- jajko na twardo.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę (nie rumienić).
- Dodaj „Szpinak siekany” Proste Historie i duś na średnim ogniu często mieszając, aż prawie odparuje woda.
- Przypraw całość solą, pieprzem, pieprzem cayenne i papryką.
- Dodatkowo posyp mąką (pół łyżeczki), zamieszaj i duś jeszcze ok. 3 min. regularnie mieszając.
- Dodaj 150 ml śmietanki kremówki, szczyptę startej gałki muszkatołowej.
- Doprowadź całość prawie do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i kolejny raz podduś ok. 15 min. mieszając od czasu do czasu.
- Zdejmij z ognia, przypraw wedle uznania, wymieszaj z tartym serem cheddar (3 łyżki) i odrobiną masła.
- Danie udekoruj plasterkami jajka ugotowanego na twardo, posyp dodatkowo szczyptą pieprzu cayenne i papryki.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Śmietankowy szpinak z jajkiem
Śmietanowy sos szpinakowy udekoruj plasterkami jaka ugotowanego na twardo.
Szpinakowy sos do kopytek
Uduś szpinak z masłem, czosnkiem, serem pleśniowym i polej kopytka
Ziemniaczano szpinakowa zapiekanka
Podgotuj ziemniaki, wymieszaj je z duszonym szpinakiem i wstaw do piekarnika posypane serem.