Pulpeciki z Siekanego Szpinaku

Składniki

  • 450 gramów mrożonego siekanego szpinaku
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 jajka
  • 100 gramów tartego sera (parmezan lub inny twardy ser)
  • 100 gramów bułki tartej
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Sposób przygotowania

Czas przygotowania:

 

  • Przygotowanie: 20 minut
  • Gotowanie: 30 minut
  • Całkowity czas: 50 minut

 

Instrukcje:

  1. Rozgrzej szpinak w garnku na małym ogniu, aż się rozmrozi. Odsącz go z nadmiaru wody i odłóż na bok.
  2. W małym garnku na średnim ogniu, poddusz cebulę i czosnek na oleju, aż staną się miękkie i przezroczyste.
  3. W dużej misce, połącz rozgrzany szpinak, cebulę, czosnek, jajka, ser i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Formuj z mieszanki małe pulpeciki. Rozgrzej olej na patelni i smaż pulpeciki na średnim ogniu, aż staną się złoto-brązowe z każdej strony, co powinno zająć około 3-4 minuty.
  5. Wyjmij pulpeciki z patelni i osusz na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło.

 

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 20g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6g)
  • Węglowodany: 20g (w tym błonnik: 4g, cukry: 3g)
  • Białko: 20g
  • Sód: 550mg

Siekany SZPINAK
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu