Pulpeciki z Siekanego Szpinaku
Składniki
- 450 gramów mrożonego siekanego szpinaku
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 jajka
- 100 gramów tartego sera (parmezan lub inny twardy ser)
- 100 gramów bułki tartej
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Sposób przygotowania
Czas przygotowania:
- Przygotowanie: 20 minut
- Gotowanie: 30 minut
- Całkowity czas: 50 minut
Instrukcje:
- Rozgrzej szpinak w garnku na małym ogniu, aż się rozmrozi. Odsącz go z nadmiaru wody i odłóż na bok.
- W małym garnku na średnim ogniu, poddusz cebulę i czosnek na oleju, aż staną się miękkie i przezroczyste.
- W dużej misce, połącz rozgrzany szpinak, cebulę, czosnek, jajka, ser i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Formuj z mieszanki małe pulpeciki. Rozgrzej olej na patelni i smaż pulpeciki na średnim ogniu, aż staną się złoto-brązowe z każdej strony, co powinno zająć około 3-4 minuty.
- Wyjmij pulpeciki z patelni i osusz na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło.
Składniki odżywcze
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcz: 20g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6g)
- Węglowodany: 20g (w tym błonnik: 4g, cukry: 3g)
- Białko: 20g
- Sód: 550mg
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Śmietankowy szpinak z jajkiem
Śmietanowy sos szpinakowy udekoruj plasterkami jaka ugotowanego na twardo.
Szpinakowy sos do kopytek
Uduś szpinak z masłem, czosnkiem, serem pleśniowym i polej kopytka
Ziemniaczano szpinakowa zapiekanka
Podgotuj ziemniaki, wymieszaj je z duszonym szpinakiem i wstaw do piekarnika posypane serem.