Pierś z kurczaka z makaronem w sosie z kaparami i szpinakiem
Składniki
- “Rurki w sosie z wędzonym boczkiem” Proste Historie,
- 1 pierś kurczaka,
- 2 łyżki oleju,
- 1 czubata łyżka kaparów,
- 2 łyżki marynowanych zielonych oliwek,
Marynata:
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 szczypta suszonej słodkiej papryki.
Sposób przygotowania
- Pojedynczą pierś kurczaka natrzyj marynatą zrobioną z przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżki sosu sojowego i szczypty suszonej słodkiej papryki.
- Odstaw mięso na 30 minut do lodówki.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i dokładnie zrumień kurczaka z dwóch stron.
- Na tę samą patelnię wrzuć zamrożoną zawartość opakowania rurek w sosie z boczkiem i cebulką, dodaj pokrojonego w plastry kurczaka i 1 czubatą łyżeczkę kaparów lub 2 łyżki marynowanych zielonych oliwek.
- Duś wszystko przez 8 minut.
- Zanim wyłożysz danie na półmisek, możesz dodać miseczkę posiekanych świeżych liści szpinaku lub kawałki sparzonych zielonych szparagów.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Rurki z boczkiem, brokułami i siekanym jajkiem
Zetrzyj na drobno brokuły dodaj do rurek i duś razem na patelni, a gotowe danie posyp siekanym jajkiem na twardo.
Pierś z kurczaka z makaronem w sosie z kaparami i szpinakiem
Obsmaż pierś kurczaka, pokrój w plastry, po czym dodaj z kaparami i szpinakiem do gotowego makaronu.