Zapiekanka Szpinakowa z Kremem Serowym
Składniki
- 450 gramów mrożonego siekanego szpinaku
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 gramów śmietanki 18%
- 100 gramów tartego sera (np. mozzarella)
- 3 jajka
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Czas przygotowania:
- Przygotowanie: 15 minut
- Gotowanie: 35 minut
- Całkowity czas: 50 minut
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Rozgrzej szpinak w garnku na małym ogniu, aż się rozmrozi. Odsącz go z nadmiaru wody i odłóż na bok.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do momentu, aż cebula stanie się przezroczysta.
- W dużej misce, połącz rozgrzany szpinak, cebulę, czosnek, śmietanę, jajka, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
- Wylej mieszaninę do naczynia żaroodpornego, a na wierzch posyp startą mozzarellą.
- Piecz w piekarniku przez około 35 minut, aż ser na wierzchu zacznie się rumienić.
- Pozwól zapiekance ostygnąć przez kilka minut przed podaniem.
Składniki odżywcze
- Kalorie: 260 kcal
- Tłuszcz: 18g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 8g)
- Węglowodany: 8g (w tym błonnik: 2g, cukry: 3g)
- Białko: 16g
- Sód: 350mg
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Śmietankowy szpinak z jajkiem
Śmietanowy sos szpinakowy udekoruj plasterkami jaka ugotowanego na twardo.
Szpinakowy sos do kopytek
Uduś szpinak z masłem, czosnkiem, serem pleśniowym i polej kopytka
Ziemniaczano szpinakowa zapiekanka
Podgotuj ziemniaki, wymieszaj je z duszonym szpinakiem i wstaw do piekarnika posypane serem.