Zapiekanka Szpinakowa z Kremem Serowym

Składniki

  • 450 gramów mrożonego siekanego szpinaku
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 gramów śmietanki 18%
  • 100 gramów tartego sera (np. mozzarella)
  • 3 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Czas przygotowania:

 

  • Przygotowanie: 15 minut
  • Gotowanie: 35 minut
  • Całkowity czas: 50 minut

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Rozgrzej szpinak w garnku na małym ogniu, aż się rozmrozi. Odsącz go z nadmiaru wody i odłóż na bok.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do momentu, aż cebula stanie się przezroczysta.
  4. W dużej misce, połącz rozgrzany szpinak, cebulę, czosnek, śmietanę, jajka, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
  5. Wylej mieszaninę do naczynia żaroodpornego, a na wierzch posyp startą mozzarellą.
  6. Piecz w piekarniku przez około 35 minut, aż ser na wierzchu zacznie się rumienić.
  7. Pozwól zapiekance ostygnąć przez kilka minut przed podaniem.

 

Składniki odżywcze

 

  • Kalorie: 260 kcal
  • Tłuszcz: 18g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 8g)
  • Węglowodany: 8g (w tym błonnik: 2g, cukry: 3g)
  • Białko: 16g
  • Sód: 350mg

Siekany SZPINAK
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu