Sałatka meksykańska do mięs z rusztu

Sałatka meksykańska do mięs z rusztu to wyrazisty dodatek doskonale podkreślający smak grillowanego kurczaka oraz karkówki. Sałatka idealnie sprawdzi się jako przekąska podczas spotkania w gronie przyjaciół, jak i dodatek serwowany podczas rodzinnego obiadu. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele czasu – danie jest gotowe w 30 minut. Połączenie czosnku, cebulki, marynowanej papryczki, ogórka, przypraw i ugotowanych warzyw Proste Historie zapewni niezapomniane doznania smakowe i sprawi, że potrawy mięsne serwowane z sałatką meksykańską nabiorą pikanterii. Ze względu na intensywny smak sałatka meksykańska do mięs z rusztu nie jest odpowiednia dla małych dzieci, natomiast w pełni zadowoli dorosłych smakoszy.

Składniki

  • “Warzywa na patelnię po meksykańsku” Proste Historie,
  • 1,2 l wody,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 szczypta cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 długi ogórek,
  • 3 pomidory,
  • 3 marynowane zielone papryczki,
  • 2 łyżki octu winnego białego.

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj 1,2 litra wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli, 2 łyżek oliwy i szczypty cukru.
  2. Wrzuć na 3 minuty zamrożoną mieszankę warzyw po meksykańsku Proste Historie.
  3. Odcedź na sitku i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  4. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć 4 ząbki czosnku i zrumień je ze wszystkich stron.
  5. Ostudź i pokrój w plasterki.
  6. 1 długi ogórek wypestkuj i pokrój w kostkę razem ze skórką.
  7. Podobnie pokrój w kostkę 3 pomidory, 3 marynowane zielone papryczki pokrój w plasterki.
  8. Wszystkie składniki bardzo delikatnie wymieszaj ze sobą w dużej misce, dodając 3 łyżki oliwy i 2 łyżki octu winnego białego (może być to zalewa z papryki).
  9. Dopraw solą i posiekaną natką .
  10. Serwuj z grillowaną piersią kurczaka lub kawałkiem karkówki.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu