Sałatka meksykańska do mięs z rusztu
Sałatka meksykańska do mięs z rusztu to wyrazisty dodatek doskonale podkreślający smak grillowanego kurczaka oraz karkówki. Sałatka idealnie sprawdzi się jako przekąska podczas spotkania w gronie przyjaciół, jak i dodatek serwowany podczas rodzinnego obiadu. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele czasu – danie jest gotowe w 30 minut. Połączenie czosnku, cebulki, marynowanej papryczki, ogórka, przypraw i ugotowanych warzyw Proste Historie zapewni niezapomniane doznania smakowe i sprawi, że potrawy mięsne serwowane z sałatką meksykańską nabiorą pikanterii. Ze względu na intensywny smak sałatka meksykańska do mięs z rusztu nie jest odpowiednia dla małych dzieci, natomiast w pełni zadowoli dorosłych smakoszy.
Składniki
- “Warzywa na patelnię po meksykańsku” Proste Historie,
- 1,2 l wody,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 szczypta cukru,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- posiekana natka pietruszki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 długi ogórek,
- 3 pomidory,
- 3 marynowane zielone papryczki,
- 2 łyżki octu winnego białego.
Sposób przygotowania
- Zagotuj 1,2 litra wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli, 2 łyżek oliwy i szczypty cukru.
- Wrzuć na 3 minuty zamrożoną mieszankę warzyw po meksykańsku Proste Historie.
- Odcedź na sitku i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć 4 ząbki czosnku i zrumień je ze wszystkich stron.
- Ostudź i pokrój w plasterki.
- 1 długi ogórek wypestkuj i pokrój w kostkę razem ze skórką.
- Podobnie pokrój w kostkę 3 pomidory, 3 marynowane zielone papryczki pokrój w plasterki.
- Wszystkie składniki bardzo delikatnie wymieszaj ze sobą w dużej misce, dodając 3 łyżki oliwy i 2 łyżki octu winnego białego (może być to zalewa z papryki).
- Dopraw solą i posiekaną natką .
- Serwuj z grillowaną piersią kurczaka lub kawałkiem karkówki.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Meksykańska zupa z awokado i kwaśną śmietaną
Przygotuj pikantną zupę, dopraw kolendrą, limonką i podaj z awokado oraz śmietaną.
Sałatka meksykańska do mięs z rusztu
Podgotowane warzywa wymieszaj z ogórkiem, pomidorami i marynowaną papryczką
Tacos na ostro z wołowiną i kolendrą
Napełnij gotowe tortille farszem z warzyw, mielonej wołowiny i kolendry.