Zupa krem rozgrzewająca
Zupa krem rozgrzewająca to dobry pomysł na szybkie danie serwowane podczas obiadu lub kolacji. Sprawdzi się szczególnie w chłodne jesienne i zimowe dni, ale można podawać ją także wiosną i latem, o ile temperatura na zewnątrz skłania nas do myślenia o czymś, co podziała rozgrzewająco. Mrożonki Proste Historie ułatwiają przygotowanie potrawy, tak że jej przyrządzenie staje się banalne i zajmie jedynie około 30 minut. Zupa krem rozgrzewająca wyśmienicie smakuje z pestkami dyni (można je uprażyć) oraz przyprawami sugerowanymi w przepisie. Sprawi, że będzie nam ciepło i poprawi nastrój nawet w najbardziej chłodny i ponury dzień.
Składniki
- “Dojrzała dynia” Proste Historie,
- “Mini marchewka” Proste Historie,
- 3 łyżki masła,
- 800 ml bulionu z kurczaka,
- 2 pomarańcze,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól,
- 1 łyżeczka suszonego imbiru,
- 1 łyżeczka suszonego kminu rzymskiego,
- 150 ml słodkiej śmietanki,
- 3 łyżki oleju,
- 100 g pestek dyni,
- świeżo tarta gałka muszkatołowa,
- cynamon.
Sposób przygotowania
- W garnku rozpuść 3 łyżki masła i wrzuć 1 opakowanie “Dyni” Proste Historie i 1 opakowanie “Marchewek mini” Proste Historie.
- Wlej 800 ml bulionu z kurczaka. Dodaj 2 sparzone pomarańcze ze skórką przekrojone na połówki.
- Posól i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Wyjmij pomarańcze, i wyciśnij z nich sok do zupy.
- Dodaj łyżeczkę suszonego imbiru ,suszonego kminu rzymskiego i 150ml słodkiej śmietanki.
- Zmiksuj na gładki krem.
- Na patelnię wlej 3 łyżki oleju, rozgrzej i upraż 100 g pestek dyni posypując je 1 łyżeczką cukru, ½ łyżeczki ostrej papryki i doprawiając solą.
- Przed podaniem zupy wymieszaj ją z pestkami i posyp świeżo tarta gałką muszkatołową i cynamonem.
Dopełnij to danie
Stwórz z nami 3-daniowy obiad!