Smażona chałka z budyniowym sosem z owocami leśnymi
Składniki
- “Owoce lasów i sadów” Proste Historie,
- 250 ml tłustego mleka,
- 1 szczypta kardamonu,
- 60 g cukru pudru,
- 4 żółtka jaj,
- 4 kromki chałki,
- 1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczy.
Sposób przygotowania
- Do 250 ml tłustego mleka wrzucamy szczyptę kardamonu, 30 g cukru pudru, ½ łyżeczki otartej skórki z pomarańczy.
- Podgrzewamy, odstawiamy na 30 minut.
- Wyjmujemy przyprawy.
- Z 4 żółtek i 30 g cukru pudru ukręcany kogel mogiel.
- Mleko ponownie doprowadzamy do wrzenia i gorące, ciągle mieszając, wlewamy do ukręconych żółtek.
- Przenosimy na mały ogień i nieustannie pilnujemy gęstniejącego kremu.
- Gdy osiągnie konsystencję ciepłego budyniu, dodajemy do niego 3 czubate łyżki zamrożonych “Owoców lasów i sadów” Proste Historie.
- Już nie podgrzewamy, owoce świetnie wkomponują się w sos.
- Na maśle smażymy 4 kromki chałki zanurzonej w lekko podbitym jajku.
- Rumiane serwujemy z ciepłym, owocowym sosem budyniowym.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Smażona chałka z budyniowym sosem z owocami leśnymi
Zamoczone w jajku kawałki chałki usmaż na rumiano i podaj z ciepłym sosem budyniowym z dodatkiem owoców leśnych