Kartacze z boczniakami i szpinakiem
Zapiekane kartacze z boczniakami i szpinakiem to pyszne i pomysłowe danie na obiad w gronie rodziny lub kolację podawaną na ciepło. Można także zaserwować je podczas kolacji, na którą zapraszamy gości – potrawa z pewnością wzbudzi ich ciekawość i zaspokoi apetyt. Przygotowanie dania jest dość szybkie (wystarczy około 45 minut) i proste, szczególnie że ułatwią nam to zadanie mrożonki Proste Historie. Odpowiednie doprawienie kartaczy, grzybów i szpinaku oraz podanie ich z dodatkiem kwaśnej śmietany, jak sugeruje przepis, sprawi, że będziemy nie tylko najedzeni, ale też nasycą się nasze zmysły. Danie powinno przypaść do gustu nawet wybitnym smakoszom.
Składniki
- “Kartacze z mięsem” Proste Historie,
- 300 g boczniaków w całości,
- świeży rozmaryn,
- 5 łyżek oleju,
- 100 g świeżych listków szpinaku,
- 2 ząbki czosnku posiekanego,
- sól i pieprz,
- kwaśna śmietana.
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 200°C.
- Na blaszce ułóż 300 g boczniaków w całości.
- Posyp świeżym rozmarynem, grubym pieprzem, solą i polej 3 łyżkami oleju.
- Wstaw do piekarnika na 25 minut.
- W tym czasie ugotuj “Kartacze” Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Wystudź i przekrój na pół.
- Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, wrzuć kartacze i podsmaż.
- Dodaj upieczone boczniaki i 100 g świeżych listków szpinaku.
- Dopraw solą, 2 ząbkami czosnku posiekanego i świeżo mielonym pieprzem.
- Serwuj zaraz po przygotowaniu z miseczką kwaśnej śmietany.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Kartacze z chrupiącą cebulą
Usmaż na złoto zanurzone w piwnym cieście krążki cebuli i serwuj ciepłe z kartaczami.
Kartacze z boczniakami i szpinakiem
Obsmaż kawałki kartaczy z upieczonymi boczniakami i wymieszaj z listkami szpinaku