Zupa szpinakowa z cesarskim omletem serowym
Składniki
- “Zupa królewska ze szpinakiem” Proste Historie,
- 1 l gotującego się wywaru jarzynowego,
- sól i pieprz,
- 1 szczypta cukru,
- 100 g topionego sera szczypiorkowego,
- 2 jajka,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki maki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 100 g sera pleśniowego,
- 1 łyżka rodzynek.
Sposób przygotowania
- “Zupę królewską ze szpinakiem” Proste Historie wsyp do około 1 litra gotującego się wywaru jarzynowego.
- Gotuj około 20 minut.
- Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Dodaj 100 g topionego sera szczypiorkowego.
- Przygotuj omlet.
- Rozdziel 2 jajka żółtka od białek.
- Żółtka wymieszaj z ½ szklanki mleka, ½ szklanki maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 posiekanym ząbkiem czosnku.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Pokrusz 100 g sera pleśniowego i dodaj do żółtek razem z 1 łyżką namoczonych i osuszonych rodzynek.
- Delikatnie wymieszaj pianę z masą serową.
- Rozgrzej na teflonowej patelni łyżkę masła i smaż płaskie omlety.
- Rozplanuj całość na 2 serie.
- Przykryj całość, a ściśnięty omlet przełóż na drugą stronę.
- Podziel na patelni na mniejsze kawałki i serwuj zanurzone w zupie podanej w talerzach.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Szpinakowa zapiekanka z łazankami
Podgotuj łazanki, wymieszaj z farszem szpinakowym i zapiecz
Zupa szpinakowa z cesarskim omletem serowym
Usmaż omlet z dodatkiem sera pleśniowego i rodzynek, następnie podaj z zupą