Szpinakowa zapiekanka z łazankami
Składniki
- “Zupa królewska ze szpinakiem” Proste Historie,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 150 ml warzywnego bulionu,
- 150 g sera typu feta lub niebieskiego pleśniowego,
- starta gałka muszkatołowa
- sól,
- 3/4 szklanki tłustego mleka,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1 płaska łyżka miodu,
- 100 ml tłustej śmietany,
- 300 g łazanek,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki
- 100 g startego ostrego żółtego sera.
Sposób przygotowania
- Warzywa Proste Historie przesmaż bez rozmrażania na 3 łyżkach oliwy z oliwek z dodatkiem posiekanego ząbku czosnku.
- Podlej 150 ml warzywnego bulionu i wkrusz 150 g sera typu feta lub niebieskiego pleśniowego.
- Duś całośc przez 3 minuty na dużym ogniu, dodając sól, startą gałkę i ½ łyżeczki oregano.
- Dodaj 1 łyżkę płaską miodu i 100 ml tłustej śmietany.
- W osolonej wodzie podgotuj na półtwardo 300 g łazanek.
- Przelej na sicie zimną wodą i osusz.
- W naczyniu do zapiekania posmarowanym masłem wyłóż połowę makaronu, na nim ułóż połowę warzyw.
- Teraz ułóż resztę łazanek i resztę farszu.
- Zalej wszystko sosem serowym.
- W garnuszku rozpuść 1 łyżkę masła, wsyp 1 łyżkę mąki.
- Zamieszaj na ogniu i dodaj ¾ szklanki tłustego mleka.
- Zagotuj, dosyp 100 g startego ostrego żółtego sera i zmiksuj.
- Dopraw na słoność i wylej na zapiekankę.
- Piecz 30 minut w temperaturze 190°C.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Szpinakowa zapiekanka z łazankami
Podgotuj łazanki, wymieszaj z farszem szpinakowym i zapiecz
Zupa szpinakowa z cesarskim omletem serowym
Usmaż omlet z dodatkiem sera pleśniowego i rodzynek, następnie podaj z zupą