Anielska uczta grzybowa

Składniki

Ciasto kruche:

  • 50 mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka soli.

Farsz:

  • Zupa grzybowa Proste Historie,
  • Oliwa z oliwek,
  • czosnek,
  • ¼ łyżeczki ostrej wędzonej papryki,
  • kapusta kiszona,
  • suszona żurawina.

Sposób przygotowania

  1. Masło pokrój w kosteczkę. Mąkę przesiej na blat kuchenny (lub deskę drewnianą) usypując wzgórek. Zrób w nim wgłębienie, następnie dodaj masło, sól oraz jajko. Zagarniaj palcami mąkę rozcierając ją z masłem.
    Z połączonych składników uformuj kulę. Zawiń kulę w folię spożywczą i włóż ją na 1 godzinę do lodówki. Formę na tartę np. o średnicy 24 cm, posmaruj masłem.
  2. W międzyczasie przepłucz i poszatkuj kapustę. Następnie gotuj na małym ogniu razem z zawartością opakowania Zupy grzybowej Proste Historie. Po ok. 15 minutach dodaj żurawinę, gotuj całość jeszcze ok. 5 minut.
  3. Po godzinie od włożenia ciasta do lodówki rozwałkuj je na posypanym mąką blacie. Przenieś ciasto do formy – pamiętaj o wylepieniu w nim również wewnętrznych krawędzi. Spód podziurkuj widelcem i wstaw formę do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i wstaw do niego spód na 20 minut. Wyjmij formę z piekarnika, wypełnij farszem i wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.

Sposób podania: wierzch tarty możesz posypać świeżą pietruszką.

ZUPA GRZYBOWA z podgrzybkami
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu