Anielska uczta grzybowa
Składniki
Ciasto kruche:
- 50 mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- łyżeczka soli.
Farsz:
- Zupa grzybowa Proste Historie,
- Oliwa z oliwek,
- czosnek,
- ¼ łyżeczki ostrej wędzonej papryki,
- kapusta kiszona,
- suszona żurawina.
Sposób przygotowania
- Masło pokrój w kosteczkę. Mąkę przesiej na blat kuchenny (lub deskę drewnianą) usypując wzgórek. Zrób w nim wgłębienie, następnie dodaj masło, sól oraz jajko. Zagarniaj palcami mąkę rozcierając ją z masłem.
Z połączonych składników uformuj kulę. Zawiń kulę w folię spożywczą i włóż ją na 1 godzinę do lodówki. Formę na tartę np. o średnicy 24 cm, posmaruj masłem. - W międzyczasie przepłucz i poszatkuj kapustę. Następnie gotuj na małym ogniu razem z zawartością opakowania Zupy grzybowej Proste Historie. Po ok. 15 minutach dodaj żurawinę, gotuj całość jeszcze ok. 5 minut.
- Po godzinie od włożenia ciasta do lodówki rozwałkuj je na posypanym mąką blacie. Przenieś ciasto do formy – pamiętaj o wylepieniu w nim również wewnętrznych krawędzi. Spód podziurkuj widelcem i wstaw formę do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni i wstaw do niego spód na 20 minut. Wyjmij formę z piekarnika, wypełnij farszem i wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
Sposób podania: wierzch tarty możesz posypać świeżą pietruszką.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Grzybowa potrawka z kurczakiem
Podduś mieszankę grzybową na patelni z piersią kurczaka i wędzonym boczkiem