Tradycją pachnąca
Składniki
Zupa grzybowa Proste Historie,
włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora, liść kapusty),
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
ziarenka pieprzu,
4 kawałki suszonych grzybów,
200 ml kremówki,
sok z cytryny,
natka pietruszki,
sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Włoszczyznę opłucz, obierz seler umieść w garnku i zagotuj w ok. 2 litrach wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól, dodaj suszone grzybki i kilka gałązek pietruszki. Gotuj przez ok 1,5 godziny na małym ogniu. Wyjmij z wywaru włoszczyznę, dodaj zawartość opakowania Zupy grzybowej Proste Historie, gotuj kolejne 15 minut. W końcowym czasie gotowania dodaj ubitą (na pianę) śmietanę kremówkę. Dopraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Sposób podania: wierzch zupy posyp gęsto świeżą pietruszką.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Grzybowa potrawka z kurczakiem
Podduś mieszankę grzybową na patelni z piersią kurczaka i wędzonym boczkiem