Kluski śląskie z wątróbką i wiśniami
Składniki
- “Kluski śląskie z dziurką” Proste Historie,
- 100 g “Wiśni” Proste Historie,
- 4 dymki pokrojone w cieniutkie plasterki,
- 300 g oczyszczonych i suchych wątróbek z kurczaka,
- 50 ml octu balsamicznego,
- 1 szczypta soli,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 łyżka zimnego masła.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni.
- Dodaj 4 dymki pokrojone w cieniutkie plasterki.
- Smaż na złoty kolor przez 3 minuty.
- Dodaj 300 g oczyszczonych i suchych wątróbek z kurczaka.
- Smaż na dużym ogniu przez 3 minuty.Przekręć w trakcie smażenia.
- Dodaj 50 ml octu balsamicznego, szczyptę soli, 1 płaską łyżeczkę cukru i 100 g rozmrożonych “Wiśni” Proste Historie.
- Duś całość przez 5 minut.
- Dodaj 1 łyżkę zimnego masła i pozostaw jeszcze na 2 minuty.
- Gorące wątróbki wykładaj na świeżo ugotowane “Kluski śląskie” Proste Historie.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Kluski śląskie w słodkim sosie grzybowym
Podsmażone podgrzybki, cebulę i boczek wymieszaj z karmelem i wołowym bulionem