Kluski śląskie w słodkim sosie grzybowym
Składniki
- “Kluski śląskie z dziurką” Proste Historie,
- 100 g suszonych podgrzybków,
- 200 ml bulionu wołowego,
- 2 łyżki oleju,
- 2 drobno posiekane cebule,
- 2 łyżki posiekanej natki,
- drobno posiekane suszone grzyby,
- 2 płaskie łyżki cukru,
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego czerwonego,
- 3 łyżki uprażonego boczku lub słoniny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania
- 100 g suszonych podgrzybków zalej 200 ml bulionu wołowego i gotuj przez 5 minut.
- Odstaw aby lekko ostygły, wyjmij grzyby i bardzo dokładnie oczyść pod bieżącą wodą.
- Osusz dokładnie. Bulion zachowaj.
- Na suchej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
- Dodaj 2 drobno posiekane cebule i smaż przez 4 minuty.
- Dodaj drobno posiekane suszone grzyby.
- Smaż kolejne 2 minuty.
- Zdejmij z patelni.
- Na patelnię wrzuć 2 płaskie łyżki cukru, 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego czerwonego.
- Pozwól aby cukier się skarmelizował.
- Ostrożnie wlej bulion tak aby na dnie zostawić odrobinę płynu z ewentualnym piaskiem.
- Dodaj grzyby, 3 łyżki uprażonego boczku lub słoniny i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanym w kilku łyżkach wody.
- Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i duś przez 2 minuty.
- Dodaj 2 łyżki posiekanej natki i serwuj z ugotowanymi według przepisu z opakowania “Kluskami śląskimi” Proste Historie.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Kluski śląskie w słodkim sosie grzybowym
Podsmażone podgrzybki, cebulę i boczek wymieszaj z karmelem i wołowym bulionem