Kluski śląskie w słodkim sosie grzybowym

Składniki

  • “Kluski śląskie z dziurką” Proste Historie,
  • 100 g suszonych podgrzybków,
  • 200 ml bulionu wołowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 drobno posiekane cebule,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
  • drobno posiekane suszone grzyby,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego czerwonego,
  • 3 łyżki uprażonego boczku lub słoniny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania

  1. 100 g suszonych podgrzybków zalej 200 ml bulionu wołowego i gotuj przez 5 minut.
  2. Odstaw aby lekko ostygły, wyjmij grzyby i bardzo dokładnie oczyść pod bieżącą wodą.
  3. Osusz dokładnie. Bulion zachowaj.
  4. Na suchej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
  5. Dodaj 2 drobno posiekane cebule i smaż przez 4 minuty.
  6. Dodaj drobno posiekane suszone grzyby.
  7. Smaż kolejne 2 minuty.
  8. Zdejmij z patelni.
  9. Na patelnię wrzuć 2 płaskie łyżki cukru, 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego czerwonego.
  10. Pozwól aby cukier się skarmelizował.
  11. Ostrożnie wlej bulion tak aby na dnie zostawić odrobinę płynu z ewentualnym piaskiem.
  12. Dodaj grzyby, 3 łyżki uprażonego boczku lub słoniny i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanym w kilku łyżkach wody.
  13. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i duś przez 2 minuty.
  14. Dodaj 2 łyżki posiekanej natki i serwuj z ugotowanymi według przepisu z opakowania “Kluskami śląskimi” Proste Historie.

KLUSKI ŚLĄSKIE z dziurką
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu