Krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym
Składniki
- “Zupa krem z białych warzyw” Proste Historie,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki zimnego masła,
- 6 ząbków czosnku,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 100 g topionego sera śmietankowego,
- 2 żółtka jaj,
- groszek ptysiowy.
Sposób przygotowania
- Na wysoką patelnię wlej 1 łyżkę oleju i dodaj 2 łyżki zimnego masła.
- 6 ząbków czosnku przeciśnij przez praskę i wrzuć na tłuszcz.
- Po 2 minutach dodaj zamrożoną mieszankę białych warzyw Proste Historie i zalej całość 1 l ciepłej, przegotowanej wody.
- Dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i cukru.
- Gotuj do miękkości warzyw przez 15 – 20 minut.
- Przełóż do wysokiej naczynia i zmiksuj na krem, dodając 100 g sera topionego śmietankowego.
- W małej misce dobrze rozmieszaj 2 żółtka wraz ze 100 ml słodkiej śmietanki.
- Zagotuj zupę i ciągle miksując dodaj śmietanę z żółtkami.
- Serwuj krem posypany groszkiem ptysiowym.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Krem chrzanowy z jabłkami
Przygotuj klasyczny krem, dodaj chrzan, mascarpone i podaj z pokrojonym jabłkiem
Krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym
Posiekany czosnek usmaż na maśle, dodaj warzywa i zmiksuj z dodatkiem sera
Zupa krem kokosowa z kolendrą i curry
Ugotuj zupę w mleku kokosowym, dopraw sokiem z limonki, pastą curry i kolendrą.