Pierogi ruskie z prażoną cebulką i boczkiem
Pierogi ruskie z prażoną cebulką i boczkiem to danie zarówno dla wykwintnych smakoszy tradycyjnych polskich dań, jak i amatorów pożywnej i aromatycznej kuchni regionalnej. Dania gotowe od Prostych Historii są łatwe w przygotowaniu, zajmuje to też niewiele czasu – w przypadku pierogów ruskich z prażoną cebulką i boczkiem wystarcza około 30 minut. Posiłek nie tylko świetnie prezentuje się na talerzu, ale i jeszcze lepiej smakuje. Pierogi ruskie można serwować zarówno na rodzinny lub świąteczny obiad, jak i jako drobną przekąskę dla najbliższych. Jedno nie ulega wątpliwości – danie to z pewnością zadowoli nawet najwybredniejsze kubki smakowe.
Składniki
- 150 g wędzonego sparzonego boczku,
- 2 średnie cebule,
- olej słonecznikowy,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- pierogi ruskie Proste Historie.
Sposób przygotowania
- 150 g wędzonego sparzonego boczku przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i upraż na chrupiąco ze wszystkich stron przez 7 minut.
- Bardzo drobno posiekaj 2 średnie cebule. Rozgrzej w garnku 2 cm warstwę oleju słonecznikowego i wrzuć osuszoną papierem cebulę. Praż na średnim ogniu dopóki nie będzie rumiana i chrupiąca. Przecedź na sitku zachowując olej.
- Drobno posiekaj pęczek natki pietruszki. Wymieszaj ostudzony boczek, cebulę i natkę.
- Ugotuj pierogi Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zrumień je na kilku łyżkach cebulowego oleju.
- Pierogi podane na talerzu posyp chrupiącą mieszanką oraz świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pierogi ruskie w kruszonce z pestek dyni, prażonej cebulki i natki
Ugotowane gorące pierogi odcedź do miski i wymieszaj z pestkami, cebulką, masłem i cząbrem.
Pierogi w sosie normandzkim z jabłkami
Zrób sos śmietanowy z jabłkiem i podaj do pierogów
Pierogi ruskie z prażoną cebulką i boczkiem
Obsmażone pierogi posyp zrumienionym boczkiem, słodka cebulą i natką pietruszki