Hiszpańska zupa czosnkowa z chorizo
Zupa czosnkowa z chorizo to propozycja dla miłośników kuchni hiszpańskiej, a także dobry pomysł na oryginalne danie obiadowe lub przystawkę podawaną podczas eleganckiej kolacji, także tej we dwoje. Przygotowanie zupy czosnkowej z chorizo jest bardzo łatwe dzięki gotowym mieszankom warzywnym Proste Historie – całość, łącznie z wyciskaniem czosnku i podsmażeniem hiszpańskiej kiełbasy chorizo oraz doprawieniem dania zgodnie z przepisem zajmie nam około 45 minut. Zupa czosnkowa z chorizo to danie wykwintne i pomysłowe. Dobrze sprawdzi się szczególnie zimą i jesienią, ma bowiem działanie rozgrzewające, a czosnek zapewni nam dodatkowo ochronę przed przeziębieniem i innymi sezonowymi niedomaganiami.
Składniki
- “Warzywa na patelnię po hiszpańsku” Proste Historie,
- 3 łyżki oliwy,
- 3 główki czosnku,
- 100 ml bulionu,
- 200 g paprykowego chorizo lub węgierskiej kiełbasy,
- 1,5 l wody,
- 3 posiekane pomidory,
- sól i pieprz,
- kilka grzanek z bagietki,,
- starty ostry ser.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej 3 łyżki oliwy.
- Przekrój w łupinie na pół 3 główki czosnku, na małym ogniu obsmaż je na złoto.
- Podlej 100 ml bulionu i podgotuj przez 3 minuty.
- Czosnek wyjmij z łupin.
- Pokrój w plastry 200 g paprykowego chorizo (możesz zastąpić paprykową węgierską kiełbasą) i zrumień na patelni.
- Zagotuj w garnku 1,5 litra wody, dodaj zamrożoną mieszankę warzywną Proste Historie, 3 posiekane pomidory, obsmażone chorizo i czosnek.
- Dopraw przyprawami z saszetki dołaczonej do opakowania,solą i pieprzem.
- Gotuj przez 15 minut.
- Zrumień na patelni kilka grzanek z bagietki, posmaruj świeżym czosnkiem.
- Nalej zupę do indywidualnych kokilek.
- Ułóż grzanki na wierzchu i posyp startym, ostrym serem.
- Serwuj od razu lub zapiecz w 200°C w piekarniku grzejącym od góry.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Hiszpańska zupa czosnkowa z chorizo
Do warzyw dodaj chorizo, pomidory i pieczony czosnek
Ziemniaczane curry z kardamonem
Podsmaż warzywa z nasionami kolendry, kardamonu, kozieradki i cebulą