Ziemniaczane curry z kardamonem

Ziemniaczane curry z kardamonem to danie o niezapomnianym smaku i aromacie. Połączenie podsmażonych ziemniaków i innych warzyw z wyrazistymi przyprawami: kolendrą, kozieradką, curry i kardamonem sprawia, że potrawa zachwyci najbardziej wybredne podniebienie. Wyrazisty smak ziemniaczanego curry z orientalnymi przyprawami może być jednak zbyt intensywny dla nieprzyzwyczajonych do niego dzieci, dlatego pamiętajmy by najpierw sprawdzić ich reakcję zanim podamy potrawę podczas rodzinnego obiadu. Ze względu na obecność ostrej papryczki danie nie jest odpowiednie dla małych dzieci. Ziemniaczane curry z kardamonem idealnie sprawdzi się natomiast jako samodzielna potrawa lub dodatek serwowany w trakcie romantycznej kolacji, zaostrzając apetyt i wyostrzając zmysły. Jest dość szybkie w przygotowaniu – na jego przyrządzenie wystarczy 30 minut.

Składniki

  • “Warzywa na patelnię po hiszpańsku” Proste Historie,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 cebule,
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, kolendry i zielonego kardamonu,
  • 300 ml wywaru z warzyw,
  • 1 malutka ostra papryczka,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Podgrzej na patelni 3 łyżki oleju.
  2. Dodaj 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki i zrumień je przez ok. 3 minuty.
  3. Wsyp utłuczone w moździerzu po ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego, kolendry i zielonego kardamonu.
  4. Dodaj zamrożoną mieszankę “Warzyw na patelnię po hiszpańsku” Proste Historie.
  5. Dodaj 300 ml wywaru z warzyw.
  6. Dodaj soli i 1 ostrą, malutką papryczkę.
  7. Duś całość przez 10 minut delikatnie mieszając.
  8. Serwuj danie z usmażonym jajkiem sadzonym.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu