Pomysły na dania gotowane na parze

Gotowanie na parze nie jest wynalazkiem naszych czasów, bowiem liczy sobie… tysiące lat! Dania gotowane na parze zachowują niezwykłe bogactwo witamin i minerałów, charakteryzują się doskonałym, naturalnym kolorem i smakiem, nie wymagają dużej ilości przypraw. Warto postawić na dania gotowane na parze!
Dania gotowane na parze są zdrowe i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Ale są one jednocześnie nieco niedoceniane, a przez wiele osób odbierane wręcz negatywnie, bo „zdrowe/gotowane na parze = bez tłuszczu, bez smaku, dla tych, którzy się odchudzają”. Nic bardziej mylnego!
To właśnie dania gotowane na parze oferują niezwykle wyrazisty smak i pozwalają go poczuć bez konieczności używania dużej ilości przypraw. Dzieje się tak z prostej przyczyny – smak „nie ucieka” tak, jak w przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie czy smażenia na tłuszczu. Potrawy gotowane na parze zachęcają również swoim intensywnym kolorem i zapachem.
Zaletą gotowania dań na parze jest to, że można przyrządzić zasadniczo każdą potrawę – ziemniaki, mieszankę warzyw, mięsa, kasze, kluseczki, pierogi. Warto wiedzieć, że gotowanie na parze jest proste, wygodne i naprawdę szybkie! Nie trzeba co chwilę zaglądać do potrawy, tak jak to dzieje się w przypadku smażenia.
Takie dania to idealna propozycja na zdrowy, smaczny, rodzinny posiłek. Jak jeszcze bardziej oszczędzić czas, który później będziemy mogli wykorzystać na wypoczynek z bliskimi? Warto sięgnąć po PROSTE HISTORIE! Liczne kompozycje warzywne, pierogi ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, na słodko z owocami, knedle, pyzy i wiele innych dań czeka na odkrycie! To takie proste, wystarczy zawsze mieć PROSTE HISTORIE pod ręką, w zamrażarce, i sięgać po to, na co w danym momencie ma się ochotę!