Warzywa z masłem ziołowym

Warzywa z masłem ziołowym idealnie sprawdzą się jako lekka przekąska w ciągu dnia lub jako dodatek do dań mięsnych podczas rodzinnego obiadu, a także podczas romantycznej kolacji we dwoje. Warzywa z masłem ziołowym bardzo dobrze pasują do dań z grilla, dlatego warto wziąć pod uwagę ten pomysł przygotowując przyjęcie w ogrodzie. Potrawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu – danie jest gotowe w około 30 minut i nie wymaga kulinarnych umiejętności. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Dla osób dbających o linię polecamy warzywa z masłem ziołowym jako samodzielne danie – dostarczy cennych składników odżywczych, a przy tym niewiele kalorii.

Składniki

  • 200 g masła,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • “Bukiet 7 warzyw” Proste Historie,
  • 1 cytryna,
  • 1 posiekana ostra papryczka.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj masło z ulubionymi dodatkami. Możesz do 200 g masła dodać 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżeczkę posiekanego czosnku, skórkę otartą z 1 cytryny, 1 ostrą, posiekaną papryczkę i łyżkę miodu.
  2. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
  3. Zamrożoną mieszankę “Bukiet 7 warzyw” Proste Historie ugotuj w posolonej wodzie przez 12 minut.
  4. Odcedź używając pokrywki tak aby warzywa pozostały z odrobiną płynu po gotowaniu (około ½ szklanki).
  5. Wrzuć połowę masła, przykryj i zakręć garnkiem.
  6. Serwuj natychmiast jako samodzielną porcję warzyw lub dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs.

BUKIET 7 WARZYW
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu