Warzywa z masłem ziołowym
Warzywa z masłem ziołowym idealnie sprawdzą się jako lekka przekąska w ciągu dnia lub jako dodatek do dań mięsnych podczas rodzinnego obiadu, a także podczas romantycznej kolacji we dwoje. Warzywa z masłem ziołowym bardzo dobrze pasują do dań z grilla, dlatego warto wziąć pod uwagę ten pomysł przygotowując przyjęcie w ogrodzie. Potrawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu – danie jest gotowe w około 30 minut i nie wymaga kulinarnych umiejętności. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Dla osób dbających o linię polecamy warzywa z masłem ziołowym jako samodzielne danie – dostarczy cennych składników odżywczych, a przy tym niewiele kalorii.
Składniki
- 200 g masła,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku,
- 1 łyżka miodu,
- “Bukiet 7 warzyw” Proste Historie,
- 1 cytryna,
- 1 posiekana ostra papryczka.
Sposób przygotowania
- Przygotuj masło z ulubionymi dodatkami. Możesz do 200 g masła dodać 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżeczkę posiekanego czosnku, skórkę otartą z 1 cytryny, 1 ostrą, posiekaną papryczkę i łyżkę miodu.
- Wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Zamrożoną mieszankę “Bukiet 7 warzyw” Proste Historie ugotuj w posolonej wodzie przez 12 minut.
- Odcedź używając pokrywki tak aby warzywa pozostały z odrobiną płynu po gotowaniu (około ½ szklanki).
- Wrzuć połowę masła, przykryj i zakręć garnkiem.
- Serwuj natychmiast jako samodzielną porcję warzyw lub dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Bukiet warzyw w sosie chrzanowym
Ugotuj warzyw i podduś w śmietanie z chrzanem, cytryną i ziarnami gorczycy
Warzywa z masłem ziołowym
Do odcedzonych warzyw wrzuć zimne kawałki smakowego masła i zakręć tylko garnkiem