Zupa kapitańska z owocami morza
Składniki
- “Zupa pomidorowa z ryżem” Proste Historie,
- 1,2 l wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 cytryna,
- 250 g mrożonych owoców morza,
- 3 łyżki oleju,
- 3 ząbki posiekanego czosnku,
- 100 ml białego wina,
- 1 szczypta cukru,
- ostra papryka, sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej 1,2 l wody.
- Zagotuj z łyżeczką soli.
- Sparz i umyj dokładnie 1 cytrynę, wyciśnij z niej sok, a skórki dodaj do garnka z wodą.
- Wlej sok i wrzuć mrożoną mieszankę 250 g owoców morza.
- Gotuj przez 3 minuty.
- Przelej na sito, ostudź.
- W drugim garnku zagotuj około 750 ml wody, dopraw solą i wrzuć “Zupę pomidorową” Proste Historie.
- Gotuj przez 15 minut.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj posiekany czosnek – 3 ząbki i osuszoną mieszankę.
- Podsmaż przez 3 minuty, podlej 100 ml białego wina i dodaj szczyptę cukru.
- Dopraw ostrą papryką.
- Po 2 minutach całość przerzuć do zupy.
- Dopraw według uznania solą, pieprzem i trzymaj na ogniu 5 minut.
- Serwuj z dużą ilością natki pietruszki.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Orientalna zupa słodko-kwaśna
Do gotującej się zupy dodaj kurczaka zamarynowanego w sosie sojowym i occie ryżowym
Zupa kapitańska z owocami morza
Podgotuj mieszankę owoców morza z kawałkami cytryny i dodaj do zupy