Orientalna zupa słodko-kwaśna
Składniki
- “Zupa pomidorowa z ryżem” Proste Historie,
- 1 pierś kurczaka,
- 1 łyżka wina ryżowego,
- 1 cytryna,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju,
- 1 płaska łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1,5 l wody,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 2 dymki pokrojone ze szczypiorem,
- 1/2 łyżeczki mieszanki 5 smaków,
- sos sojowy.
Sposób przygotowania
- Pierś kurczaka pokrój na cienkie paseczki.
- Wymieszaj z 1 łyżką wina ryżowego lub sokiem z 1 cytryny, 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką miodu, następnie oprósz 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
- Odstaw sos.
- Do 1,5 litra gotującej się posolonej wody dodaj zamrożoną “Zupę pomidorową” Proste Historie.
- Dodaj dodatkowo 3 łyżki przecieru pomidorowego.
- Gotuj przez 12 minut.
- W tym czasie na patelnię wlej 2 łyżki oleju i bardzo mocno je rozgrzej.
- Wrzuć kawałki kurczaka ,1 posiekany ząbek czosnku, 1 płaską łyżkę uprażonego na suchej patelni sezamu, 2 dymki pokrojone w cienkie piórka razem ze szczypiorem.
- Obsmaż krótko z wszystkich stron i przerzuć do zupy.
- Dopraw ½ łyżeczki mieszanki 5 smaków, sosem sojowym.
- W niedużej porcji zimnej wody rozmieszaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dodaj całość do zupy.
- Zagotuj zupę jeszcze raz, serwuj na talerzach.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Orientalna zupa słodko-kwaśna
Do gotującej się zupy dodaj kurczaka zamarynowanego w sosie sojowym i occie ryżowym
Zupa kapitańska z owocami morza
Podgotuj mieszankę owoców morza z kawałkami cytryny i dodaj do zupy