Zupa jarzynowa na bogato
Zupa jarzynowa na bogato to odpowiednia propozycja na obiad dla całej rodziny. Zupa może być serwowana jako samodzielna potrawa albo jako pierwsze danie. Można też podać ją jako przystawkę podczas obiadu lub kolacji dla gości. Przyrządzenie zupy jarzynowej na bogato zajmie około 45 minut, a zadanie ułatwią nam warzywne mrożonki Proste Historie. Wystarczy połączyć warzywa zgodnie z przepisem i doprawić zupę do smaku. Łyżka śmietany dodana tak, jak mówi przepis dopełni dzieła i sprawi, że smak zupy jarzynowej będzie dokładnie tak bogaty, jak sugeruje jej nazwa.
Składniki
- “Włoszczyzna cięta” Proste Historie,
- 200 g wędzonego boczku,
- 1,2 l bulionu wołowego,
- 5 liści laurowych,
- 1 cebula w łuskach,
- 1 łyżka śmietany,
- świeżo siekany koperek,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 450 g mrożonego bobu,
- 4 stołowe łyżki kaszy drobnej mazurskiej,
- 1 łyżeczka pokruszonego w rękach cząbru,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Zanim wrzucisz „Włoszczyznę” pozwól aby 200 g kawałek wędzonego boczku surowego pogotował się w 1,2 litrze bulionu wołowego.
- Dodaj 5 liści laurowych, opieczoną nad ogniem jedną cebulę w łuskach przekrojoną na pół, 6 ziarenek ziela angielskiego.
- Obierz w tym czasie 1 opakowanie 450 g mrożonego bobu.
- Najlepiej zalać go zimną wodą, pozwolić aby się rozmroził i obrać.
- Z gotującego się bulionu po 20 minutach wyjmij boczek i zostaw na chwilę do ostudzenia.
- Teraz dorzuć do garnka 4 stołowe łyżki kaszy drobnej mazurskiej.
- Pokrój mięso w mniejsze kawałki i obsmaż na suchej gorącej patelni dla zapachu.
- Przerzuć ponownie do garnka i dodaj nierozmrożoną „Włoszczyznę”.
- Gotuj 15 minut, dodaj bób i 1 łyżeczkę pokruszonego w rękach cząbru.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp świeżo siekanym koperkiem i zakwaś na talerzu łyżką śmietany.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Barszcz biały z warzywami
Na talerzu ułożyć porcję warzyw, kiełbasy i cząstki jajka, zalej gorącym białym barszczem.
Zupa jarzynowa na bogato
Ugotuj wywar na wędzonym kawałku boczku, dodaj kaszy mazurskiej i obrany bób.