Świąteczna pora selera
Składniki
Włoszczyzna cięta Proste Historie,
0,5 kg selera
1 litr wody,
2 arkusz nori,
3 łyżki sosu sojowego
1 liść laurowy,
2 ziela angielskie,
sól i czarny pieprz,
koncentrat pomidorowy,
odrobina mąki pszennej,
czosnek,
cebula,
łyżeczka ostrej papryki.
Sposób przygotowania
Seler obrać i pokroić na cienkie plasterki. W garnku zagotować wodę, wrzucić do niego połowę zawartości opakowania z włoszczyzną Proste Historie oraz 1 arkusz nori, liście laurowe i ziela angielskie. Zagotować całość. Dodatkowo do gotującej się wody wrzucić seler i gotować do momentu, aż zrobi się miękki. Seler wyjąć a następnie w osobnym pojemniczku natrzeć go sosem sojowym. Jeden arkusz nori pociąć na wąskie paski. Seler wyjąć z zalewy sojowej, oprószyć solą, owinąć w plaster nori i ponownie zanurzyć w sosie sojowym (dzięki temu wodorosty lekko przykleją się do selera). Seler owinięty w nori lekko obtoczyć mąką i obsmażyć na nagrzanej i muśniętej oliwą patelki (ok. 3 min.). Zdjąć z patelni i odcedzić na ręczniku papierowym.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni, dodać ząbek sprasowanego czosnku. W osobnym garnuszku na ok. 1 szklance wody dusić do miękkości pozostałą połowę zawartości opakowania Włoszczyzny Proste Historie. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do nich łyżkę sosu sojowego i rozmieszany w szklance wody koncentrat pomidorowy, do tego sól i pieprz i ostrą paprykę. Wymieszać całość i dusić jeszcze ok. 5 minut.
Sposób podania:
na spód półmiska wkładamy warzywa, a na wierchu układamy plastry selera owiniętego w nori.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Barszcz biały z warzywami
Na talerzu ułożyć porcję warzyw, kiełbasy i cząstki jajka, zalej gorącym białym barszczem.
Zupa jarzynowa na bogato
Ugotuj wywar na wędzonym kawałku boczku, dodaj kaszy mazurskiej i obrany bób.