Zimowe rumieńce
Składniki
Włoszczyzna cięta Proste Historie,
400 g soczewicy,
1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego,
1 duża cebula,
szczypta tymianku,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz,
olej,
filet z dorsza,
majonez.
Składniki na ziemniaczane puree:
5 ziemniaków średniej wielkości,
0,5 szklanki mleka,
3 łyżki masła,
szczypta rozmarynu,
szczypta papryki wędzonej,
sól i pieprz.
Sposób przygotowania
Soczewicę zalać wrzątkiem i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie soczewicę opłukać i gotować do miękkości w osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut. Ugotowaną soczewicę odcedzić i wymieszać z przecierem pomidorowym. Dusić masę przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Obranego ziemniaki gotować w osolonej wodzie, obracając je co jakiś czas. W międzyczasie na patelni zeszklić cebulkę, czosnek i dodać do nich Włoszczyznę Proste Historie. Smażyć całość na małym ogniu, delikatnie mieszając przez ok. 20 min. Następnie zmiksować na gładką masę.
Ziemniaki odcedzić, dodać masę z Włoszczyzny i zmiksować na masę puree. Polecamy użyć do tego miksera.
Dorsza podsmażyć z cebulką delikatnie na maśle, potem odsączyć na ręczniku papierowym.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. W naczyniu żaroodpornym spód posmarować olejem, wyłożyć masę z soczewicy i pomidorów, następnie wyłożyć dorsza, na niego zmiksowane warzywa i górę wyłożyć ziemniaczanym puree, oprószyć tymiankiem i kilkoma płatkami masła.
Piec przez ok. 20 minut. Smacznego!
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Barszcz biały z warzywami
Na talerzu ułożyć porcję warzyw, kiełbasy i cząstki jajka, zalej gorącym białym barszczem.
Zupa jarzynowa na bogato
Ugotuj wywar na wędzonym kawałku boczku, dodaj kaszy mazurskiej i obrany bób.