Pomysły na dania z fasolką

Fasolka to uniwersalne warzywo, wykorzystywane w kuchni do przyrządzenia wielu potraw, w tym dań głównych, sałatek, zup i przekąsek. To smaczny i niezwykle popularny załącznik, doceniany przez kraje całego świata, w szczególności zaś przez Polskę i Amerykę Południową, z której pochodzi. Dania z fasolką mają swój niepowtarzalny smak i aromat. Przygotowywane są w wersjach na ostro, słodko czy słono. Potrawy z fasolki szparagowej są smaczne zarówno na ciepło i zimno.
Fasolka zielona jest nam dobrze znana z polskich przepisów na zupy fasolowe i sałatki, ntomiast biała fasola z przygotowywanej jeszcze przez nasze babcie wyśmienitej fasolki po bretońsku. Możemy wyróżnić kilka rodzajów smacznej fasoli. Najbardziej popularną w kuchni polskiej jest rzeczona fasola biała (perłowa, zwyczajna), choć doprawdy nie mniejszą popularnością cieszą się dania z fasolki szparagowej. Zarówno żółta jak i zielona fasolka szparagowa, którą uwielbiają i dzieci i dorośli, szczególnie chętnie podawana jest w formie ugotowanej, okraszonej roztopionym masłem i bułką tartą.
Poszukując smaków lata w postaci mrożonek wysokiej jakości, warto sięgnąć po bogatą ofertę marki Proste Historie. Pośród licznych produktów znajdziemy wygodne w przygotowaniu warzywa, takie jak m.in. chrupiący kalafior, żółta fasolka szparagowa, zielona fasolka szparagowa, zielony groszek, mini marchewka i owoce (soczyste wiśnie, słodkie truskawki, kompot domowy) oraz gotowe mieszanki na przepyszne zupy krem czy warzywa na patelnię, w których także znajdziemy fasolkę.
Jeśli uwielbiamy typowo polskie smaki, możemy sięgnąć po warzywa na patelnię po polsku czy wiejskie. Jeśli zaś równie mocno lubimy fasolkę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją dodać, tworząc w ten sposób niepowtarzalną, wykwintną i co najważniejsze zdrową potrawę, która świetnie się sprawdzi jako danie na kolację lub obiad.