Fasolka szparagowa z paprykowym winegretem
Fasolka szparagowa z paprykowym winegretem to bardzo uniwersalna propozycja kulinarna na niemal każdą okazją. Danie to znakomicie sprawdzi się zarówno podczas romantycznej kolacji z drugą połówką, jak i rodzinnego obiadu z okazji istotnej celebracji. A jakby tego było mało, fasolka szparagowa z paprykowym winegretem może też pełnić funkcję smacznej przekąski. Do przygotowania tego wyjątkowego dania należy skorzystać z gotowych warzyw Proste Historie, całość powinna zająć nie więcej niż 45 minut. Warto też dodać, że fasolka szparagowa z paprykowym winegretem zachwyca nie tylko smakiem, ale i swoim wyglądem, prezentując się niezwykle estetycznie na talerzu.
Składniki
- “Zielona fasolka szparagowa” Proste Historie,
- 2 średnie cebule,
- 2 papryki,
- 2 cytryny,
- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej typu sambal oelek,
- 2 pomidory,
- 80 ml oleju,
- posiekana natka pietruszki lub świeży tymianek.
Sposób przygotowania
- Posiekaj drobno 2 średnie cebule. 2 papryki oczyść z nasion i błon.
- Pokrój w drobna kostkę.
- W misce wymieszaj warzywa i wyciśnij sok z 2 cytryn.
- Dodaj 1 łyżeczkę ostrej pasty paprykowej typu sambal oelek.
- Dopraw solą i wymieszaj.
- Możesz dodać też obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 2 pomidory.
- Wlej 80 ml oleju i odstaw na 20 minut.
- Do gotującej się osolonej wody wrzuć nierozmrożoną “Fasolkę zieloną” Proste Historie 450 g i gotuj około 10 minut.
- Odsącz na sitku. Wyłóż na talerz, polej paprykowym sosem i posyp posiekaną natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.
- Chcesz więcej koloru? Zrób pół na pół z “Fasolką żółtą” Proste Historie.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Fasolka szparagowa z paprykowym winegretem
Ugotuj fasolkę i polej sosem z papryki, cebuli i cytryn.
Fasolka szparagowa z boczkiem, pomidorami i rozmarynem
Usmaż boczek, dodaj fasolkę szparagową, pomidory i rozmaryn