Zielona Fasolka z Pomidorami i Boczkiem
Wartości odżywcze na porcję (4 porcje):
- Kalorie: 210 kcal
- Tłuszcz: 14g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4g)
- Węglowodany: 12g (w tym błonnik: 4g, cukry: 5g)
- Białko: 9g
- Sód: 560mg
Składniki
- 450 gram mrożonej fasolki szparagowej
- 150 gram boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 puszka (400 gram) siekanych pomidorów
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Na patelni na średnim ogniu podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj boczek i smaż, aż stanie się chrupiący.
- Dodaj posiekaną cebulę i czosnek do patelni i smaż, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta.
- Dodaj mrożoną fasolkę szparagową, siekane pomidory, bazylie, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko razem.
- Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż fasolka szparagowa stanie się miękka.
- Przed podaniem sprawdź i dostosuj przyprawy do smaku. Podawaj gorące.
Czas przygotowania:
- Przygotowanie: 10 minut
- Gotowanie: 25 minut
- Całkowity czas: 35 minut
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Fasolka szparagowa z paprykowym winegretem
Ugotuj fasolkę i polej sosem z papryki, cebuli i cytryn.
Fasolka szparagowa z boczkiem, pomidorami i rozmarynem
Usmaż boczek, dodaj fasolkę szparagową, pomidory i rozmaryn