Sałatka z bobu, fasolki szparagowej, boczku
Sałatka z bobu, fasolki szparagowej i boczku z dodatkiem marynowanej cebulki to wyśmienita przekąska na co dzień, także w przerwie pracy, jak również doskonały dodatek do innych dań.
Przygotowanie sałatki zajmuje około godziny, dlatego jeśli chcemy zjeść ją jako lunch w pracy, warto przygotować ją poprzedniego dnia lub rano. Sałatka z bobu i fasoli najlepiej smakuje na zimno; można podawać ją z pieczywem albo jako dodatek do potraw mięsnych. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Warto przygotować ją na spotkanie w gronie przyjaciół i rodziny przy grillu w ogrodzie, ale sprawdzi się także wczesną wiosną i zimą, kiedy organizm potrzebuje witamin oraz energii.
Składniki
- “Słoneczny bób” Proste Historie,
- “Fasolka żółta” Proste Historie,
- 100 g wędzonego parzonego boczku,
- 1 czerwona cebula,
- marynowana cebulka,
- sól,
- 3 łyżki czerwonego octu winnego,
- 1 łyżeczka czubata cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 6 łyżek oliwy,
- siekana mięta lub szczypiorek.
Sposób przygotowania
- Opakowanie “Bobu” Proste Historie przesyp do miski i zalej zimna wodą na 30 minut.
- Ugotuj 450 g “Fasolki żółtej” Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Odcedź i obsyp lodem aby nie straciła jędrności.
- Obierz bób z łupin.
- Pokrój 100 g wędzonego, parzonego boczku w drobna kostkę i upraż go na chrupiąco przez 5 – 7 minut na rozgrzanej patelni.
- Posiekaj 1 czerwona cebulę w drobna kosteczkę.
- Zagotuj 3 łyżki czerwonego octu winnego z 1 łyżeczką czubatą cukru.
- Wrzuć cebulę i odstaw.
- Po 10 minutach dokładnie odsącz.
- Przygotuj sos. Ukręć 2 łyżki miodu z solidną szczyptą soli, dodaj 6 łyżek oliwy i marynowaną cebulkę.
- Do dużej miski wsyp osuszoną fasolkę, bób i prażony boczek.
- Zalej sosem i delikatnie wymieszaj.
- Posyp siekaną mięta lub szczypiorkiem.
- Serwuj do dań z grilla.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Grzanki z pastą z bobu, jajek i szczypiorku
Zmiksuj bób i wymieszaj go z ugotowanymi jajkami i szczypiorkiem
Sałatka z bobu, fasolki szparagowej, boczku
Obierz bób i wymieszaj go z uprażonym boczkiem, fasolką i marynowaną cebulką