Sałatka z bobu, fasolki szparagowej, boczku

Sałatka z bobu, fasolki szparagowej i boczku z dodatkiem marynowanej cebulki to wyśmienita przekąska na co dzień, także w przerwie pracy, jak również doskonały dodatek do innych dań. Przygotowanie sałatki zajmuje około godziny, dlatego jeśli chcemy zjeść ją jako lunch w pracy, warto przygotować ją poprzedniego dnia lub rano. Sałatka z bobu i fasoli najlepiej smakuje na zimno; można podawać ją z pieczywem albo jako dodatek do potraw mięsnych. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Warto przygotować ją na spotkanie w gronie przyjaciół i rodziny przy grillu w ogrodzie, ale sprawdzi się także wczesną wiosną i zimą, kiedy organizm potrzebuje witamin oraz energii.

Składniki

  • “Słoneczny bób” Proste Historie,
  • “Fasolka żółta” Proste Historie,
  • 100 g wędzonego parzonego boczku,
  • 1 czerwona cebula,
  • marynowana cebulka,
  • sól,
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 1 łyżeczka czubata cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 6 łyżek oliwy,
  • siekana mięta lub szczypiorek.

Sposób przygotowania

  1. Opakowanie “Bobu” Proste Historie przesyp do miski i zalej zimna wodą na 30 minut.
  2. Ugotuj 450 g “Fasolki żółtej” Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Odcedź i obsyp lodem aby nie straciła jędrności.
  4. Obierz bób z łupin.
  5. Pokrój 100 g wędzonego, parzonego boczku w drobna kostkę i upraż go na chrupiąco przez 5 – 7 minut na rozgrzanej patelni.
  6. Posiekaj 1 czerwona cebulę w drobna kosteczkę.
  7. Zagotuj 3 łyżki czerwonego octu winnego z 1 łyżeczką czubatą cukru.
  8. Wrzuć cebulę i odstaw.
  9. Po 10 minutach dokładnie odsącz.
  10. Przygotuj sos. Ukręć 2 łyżki miodu z solidną szczyptą soli, dodaj 6 łyżek oliwy i marynowaną cebulkę.
  11. Do dużej miski wsyp osuszoną fasolkę, bób i prażony boczek.
  12. Zalej sosem i delikatnie wymieszaj.
  13. Posyp siekaną mięta lub szczypiorkiem.
  14. Serwuj do dań z grilla.

Słoneczny BÓB
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu