Smażony Bób z Czosnkiem i Boczkiem
Składniki
- 450 gramów mrożonego bobu
- 150 gramów boczku wędzonego, pokrojonego na kawałki
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Czas przygotowania:
- Przygotowanie: 10 minut
- Gotowanie: 20 minut
- Całkowity czas: 30 minut
Instrukcje:
- Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojony boczek i smaż, aż stanie się chrupiący.
- Dodaj drobno posiekany czosnek do boczku i smaż, aż zacznie pachnieć.
- Dodaj mrożony bób do patelni. Dusisz, aż bób się rozmrozi i zacznie się rumienić.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku, dobrze wymieszaj.
- Smaż jeszcze przez około 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Składniki odżywcze
- Kalorie: 280 kcal
- Tłuszcz: 20g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5g)
- Węglowodany: 15g (w tym błonnik: 5g, cukry: 3g)
- Białko: 12g
- Sód: 380mg
Dopełnij to danie
Stwórz z nami 3-daniowy obiad!
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Sałatka z bobu, fasolki szparagowej, boczku
Obierz bób i wymieszaj go z uprażonym boczkiem, fasolką i marynowaną cebulką
Grzanki z pastą z bobu, jajek i szczypiorku
Zmiksuj bób i wymieszaj go z ugotowanymi jajkami i szczypiorkiem