Smażony Bób z Czosnkiem i Boczkiem

Składniki

  • 450 gramów mrożonego bobu
  • 150 gramów boczku wędzonego, pokrojonego na kawałki
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Czas przygotowania:

 

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Gotowanie: 20 minut
  • Całkowity czas: 30 minut

 

Instrukcje:

 

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojony boczek i smaż, aż stanie się chrupiący.
  2. Dodaj drobno posiekany czosnek do boczku i smaż, aż zacznie pachnieć.
  3. Dodaj mrożony bób do patelni. Dusisz, aż bób się rozmrozi i zacznie się rumienić.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dobrze wymieszaj.
  5. Smaż jeszcze przez około 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Składniki odżywcze

 

  • Kalorie: 280 kcal
  • Tłuszcz: 20g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5g)
  • Węglowodany: 15g (w tym błonnik: 5g, cukry: 3g)
  • Białko: 12g
  • Sód: 380mg

Słoneczny BÓB
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu