Zapiekanka chłopska z pieca

Zapiekanka chłopska z pieca to danie proste, a jednocześnie bardzo smaczne i sycące, idealne na posiłek w rodzinnym gronie. Mrożona zupa kartoflana Proste Historie ułatwia przygotowanie zapiekanki, tak że po wymieszaniu składników należy jedynie uzbroić się w cierpliwość czekając aż całość się zapiecze i będzie można wyjąć ją z piekarnika. Sposób przyprawienia zapiekanki zasugerowany w przepisie sprawi, że danie będzie miało wyrazisty smak i niezapomniany aromat, a warzywa i ser wyśmienicie dopełnią smak mięsa. Danie powinno przypaść do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. To doskonały pomysł na zaspokojenie apetytu nawet największych głodomorów.

Składniki

  • “Kartoflanka kociewska z golcami” Proste Historie,
  • 3 łyżki oleju
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 150 ml soku pomidorowego
  • 200 g twardego, ostrego sera
  • 1 łyżeczka bułki tartej,
  • 800 ml wody.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju.
  2. Dodaj 2 posiekane ząbki czosnku i 350 g mielonego mięsa wieprzowego.
  3. Smaż mięso przez 7 minut tak, aby porozdzielało się na przysmażone, drobne kawałki.
  4. Mięso dopraw solą, przyprawą z majerankiem wyjętą z zupy i 150 ml soku pomidorowego.
  5. Ugotuj Kartoflankę kociewską z golcami Proste Historie w 800 ml wody.
  6. Ugotowane golce wyjmij z zupy. Dodaj przesmażone mięso do zupy, wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty.
  7. Rozłóż w dużych kokilkach do zapiekania golce i pozostałą część zupy z mięsem.
  8. Na drobnych oczkach zetrzyj 200 g twardego, ostrego sera. Ser wymieszaj z 1 łyżeczką bułki tartej i 1 posiekanym ząbkiem czosnku.
  9. Posyp wierzch kokilków dużą ilością sera, wstaw do nagrzanego piekarnika do 200°C i piecz przez 10 – 12 minut. Smacznego!

KARTOFLANKA kociewska z golcami
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu