Zapiekanka chłopska z pieca
Zapiekanka chłopska z pieca to danie proste, a jednocześnie bardzo smaczne i sycące, idealne na posiłek w rodzinnym gronie. Mrożona zupa kartoflana Proste Historie ułatwia przygotowanie zapiekanki, tak że po wymieszaniu składników należy jedynie uzbroić się w cierpliwość czekając aż całość się zapiecze i będzie można wyjąć ją z piekarnika. Sposób przyprawienia zapiekanki zasugerowany w przepisie sprawi, że danie będzie miało wyrazisty smak i niezapomniany aromat, a warzywa i ser wyśmienicie dopełnią smak mięsa. Danie powinno przypaść do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. To doskonały pomysł na zaspokojenie apetytu nawet największych głodomorów.
Składniki
- “Kartoflanka kociewska z golcami” Proste Historie,
- 3 łyżki oleju
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 150 ml soku pomidorowego
- 200 g twardego, ostrego sera
- 1 łyżeczka bułki tartej,
- 800 ml wody.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju.
- Dodaj 2 posiekane ząbki czosnku i 350 g mielonego mięsa wieprzowego.
- Smaż mięso przez 7 minut tak, aby porozdzielało się na przysmażone, drobne kawałki.
- Mięso dopraw solą, przyprawą z majerankiem wyjętą z zupy i 150 ml soku pomidorowego.
- Ugotuj Kartoflankę kociewską z golcami Proste Historie w 800 ml wody.
- Ugotowane golce wyjmij z zupy. Dodaj przesmażone mięso do zupy, wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty.
- Rozłóż w dużych kokilkach do zapiekania golce i pozostałą część zupy z mięsem.
- Na drobnych oczkach zetrzyj 200 g twardego, ostrego sera. Ser wymieszaj z 1 łyżeczką bułki tartej i 1 posiekanym ząbkiem czosnku.
- Posyp wierzch kokilków dużą ilością sera, wstaw do nagrzanego piekarnika do 200°C i piecz przez 10 – 12 minut. Smacznego!
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Zupa czosnkowa z golcami
Upiecz czosnek w łupinie, zmiksuj z tłustą śmietaną i natką pietruszki i dodaj do zupy.
Zapiekanka chłopska z pieca
Ugotuj gęstą zupę, dodaj smażoną wieprzowinę i zapiecz w kokilkach posypanych ostrym serem.