Francuska zapiekanka z białym winem i sosem pleśniowym
Francuska zapiekanka z białym winem i sosem pleśniowym to danie wykwintne i oryginalne, odpowiednie na przyjęcie, kolację dla gości, a także na rodzinny obiad. Przygotowanie potrawy zajmuje około godziny, ale dzięki mrożonkom Proste Historie jest bardzo łatwe: składniki łączymy zgodnie z wytycznymi w przepisie i czekamy aż całość zapiecze się w piekarniku. Ziemniaczana włoska fritatta domowa sprawdzi się jako danie główne lub pożywna przekąska o każdej porze roku, ze względu na dodatek wina nie należy jej jednak serwować najmłodszym dzieciom. Pozostali biesiadnicy będą nie tylko zachwyceni jej smakiem, ale także zdrowo najedzeni.
Składniki
- “Talarki ziemniaczane” Proste Historie,
- 1 łyżka masła,
- 1 drobno posiekana cebula,
- kilka plasterków boczku,
- 1 dojrzały ser brie lub camembert,
- 5 łyżek gęstej śmietany,
- 100 ml białego wina,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Przygotuj w piekarniku opakowanie “Talarków ziemniaczanych” Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Blachę do zapiekania posmaruj 1 łyżką masła.
- Rozdziel ziemniaki na pół.
- Pierwszą warstwę wyłóż w naczyniu do zapiekania, posyp jedną drobno posiekaną cebulą i kilkoma plasterkami boczku uprażonego na suchej patelni.
- Posól, popieprz i ułóż drugą warstwę.
- Na wierzch połóż kawałki dojrzałego sera brie lub camembert.
- Polej całość 5 łyżkami gęstej śmietany wymieszanej z 100 ml białego wina.
- Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i piecz przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Ziemniaki meczowe z domowym sosem czosnkowym
Wymieszaj śmietanę z majonezem, czosnkiem, curry i szczypiorem, podaj z miską pieczonych ziemniaków
Francuska zapiekanka z białym winem i sosem pleśniowym
Zapiecz ziemniaki z boczkiem, białym winem, śmietaną i serem typu brie lub camembert.