Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          USZKA z grzybami

          Opis

          Uszka z grzybami to wspaniały dodatek do klarownych zup na bulionie, na przykład czerwonego barszczu lub kremowej grzybowej. Miękkie, delikatne ciasto, a w nim… leśne aromaty polskich borowików i pieczarek. Prosto, tradycyjnie i przede wszystkim pysznie!

          Produkt głęboko mrożony.

          Składniki: ciasto: mąka pszenna, woda, semolina (z pszenicy twardej durum), sól, olej rzepakowy; nadzienie: pieczarki (73 %), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), podgrzybek brunatny (7%), błonnik owsiany bezglutenowy, sól, olej rzepakowy, borowik szlachetny suszony (0,3 %), pieprz czarny.

          Zawartość nadzienia: 26%.
          Mogą zawierać mleko, soję, seler i gorczycę.

          Wartość odżywcza produktu w 100 g % RWS*
          na porcję
          Wartość energetyczna 926 kJ / 222 kcal 11%
          Tłuszcz 1,3 g 2%
          w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 1%
          Węglowodany 43 g 17%
          w tym cukry 0,7 g 1%
          Białko 6,8 g 14%
          Sól 1,3 g 22%

          * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
          Opakowanie 300 g zawiera 3 sugerowane porcje produktu.

          1 Do około 2 litrów wrzącej, osolonej wody wrzuć zamrożone uszka.
          2 Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj około 6-8 minut, nie dopuszczając do
          intensywnego wrzenia wody.
          3 Gotowe uszka podawaj z barszczem lub jako samodzielne danie. Mogą też
          służyć jako baza do sałatek.

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu.

          Ciekawostki produktowe

          Produkty powiązane