Uszka z grzybami po kantońsku

Składniki

  • “Uszka z grzybami” Proste Historie,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 80 ml sosu sojowego jasnego,
  • 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej typu sambal oelek,
  • 80 ml soku ananasowego,
  • 1/2 łyżeczki startego na pure imbiru,
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 marchewka,
  • 1 kawałek białej części pora.

Sposób przygotowania

  1. Wlej do małego garnka 1 łyżkę oleju, dodaj 2 ząbki czosnku pokrojonego w cieniutkie paseczki i 1 łyżeczkę cukru.
  2. Smaż mieszając przez 2 minuty, na złoty kolor.
  3. Zdejmij z ognia i wlej 80 ml sosu sojowego jasnego, ½ łyżeczki ostrej pasty paprykowej typu sambal oelek i  80 ml soku anansowego.
  4. Dodaj ½ łyżeczki startego na pure imbiru.
  5. Doprowadź do wrzenia i zagęść 1 płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości wody.
  6. Pokrój 1 marchewkę i kawałek białej części pora w cienkie słupki.
  7. Przelej na sitku wrzątkiem i osusz.
  8. Przygotuj uszka Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  9. Nalej do miseczek porcję sosu, ułóż uszka i posyp warzywami.

USZKA z grzybami
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu