Uszka z grzybami po kantońsku
Składniki
- “Uszka z grzybami” Proste Historie,
- 1 łyżka oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 80 ml sosu sojowego jasnego,
- 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej typu sambal oelek,
- 80 ml soku ananasowego,
- 1/2 łyżeczki startego na pure imbiru,
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 marchewka,
- 1 kawałek białej części pora.
Sposób przygotowania
- Wlej do małego garnka 1 łyżkę oleju, dodaj 2 ząbki czosnku pokrojonego w cieniutkie paseczki i 1 łyżeczkę cukru.
- Smaż mieszając przez 2 minuty, na złoty kolor.
- Zdejmij z ognia i wlej 80 ml sosu sojowego jasnego, ½ łyżeczki ostrej pasty paprykowej typu sambal oelek i 80 ml soku anansowego.
- Dodaj ½ łyżeczki startego na pure imbiru.
- Doprowadź do wrzenia i zagęść 1 płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości wody.
- Pokrój 1 marchewkę i kawałek białej części pora w cienkie słupki.
- Przelej na sitku wrzątkiem i osusz.
- Przygotuj uszka Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Nalej do miseczek porcję sosu, ułóż uszka i posyp warzywami.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Uszka z grzybami z duszonymi brokułami i boczkiem
Podduś brokuły na patelni z dodatkiem boczku i ugotowanych uszek z grzybami
Uszka z grzybami po kantońsku
Podaj gorące uszka w sosie sojowo imbirowym i posyp chrupiącymi warzywami