Pierogi z jagodami i kremem angielskim
Pierogi z jagodami i kremem angielskim to doskonała propozycja kulinarna na cały rok. Uniwersalne i smaczne składniki sprawiają, że posiłek ten z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłych, jak i najmłodszych smakoszy. Dania gotowe od Prostych Historii można bardzo łatwo i szybko przygotować, w przypadku pierogów z jagodami i kremem angielskim nie powinno to zająć dłużej niż około pół godziny. Warto dodać nieco słodyczy jednemu z tradycyjnych polskich dań, jakim bez wątpienia są pierogi. W przedstawionej formie można je podawać zarówno jako przekąskę, jak i danie główne, które bez trudu zachwyci kubki smakowe wszystkich twoich bliskich i gości.
Składniki
- 1 laska wanilii,
- 200 ml śmietanki słodkiej 36%,
- 100 ml tłustego mleka,
- wanilia,
- 3 żółtka jaj,
- pierogi z jagodami Proste Historie,
- 1 czubata łyżka cukru.
Sposób przygotowania
- Rozkrój cienkim nożem jedną laskę wanilii i ostrzem przejedź po długości wygrzebując ziarenka.
- Do garnuszka wlej 200 ml śmietanki słodkiej 36% i 100 ml tłustego mleka. Dodaj wanilię i podgrzej.
- Ubij do białości 3 żółtka z 1 czubatą łyżką cukru. Do żółtek dodaj ciepłą śmietankę, wymieszaj i postaw na małym ogniu.
- Ubijaj przez 5 – 7 minut, mieszaj dokładnie po brzegach i czekaj aż zacznie przypominać ciepły budyń. Ogień musi być minimalny, a jeśli czujesz się niepewnie… zrób to na parze wodnej.
- Ciepłym sosem polej ugotowane według przepisu na opakowaniu “Pierogi z jagodami” Proste Historie.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną
Dodaj do tłustej śmietany sok z cytryny, wyłóż na pierogi i posyp grubym cukrem
Pierogi z jagodami i kremem angielskim
Z wanilii, mleka, śmietanki i żółtek ugotuj gęsty krem i polej nim pierogi