Pierogi z jagodami i kremem angielskim

Pierogi z jagodami i kremem angielskim to doskonała propozycja kulinarna na cały rok. Uniwersalne i smaczne składniki sprawiają, że posiłek ten z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłych, jak i najmłodszych smakoszy. Dania gotowe od Prostych Historii można bardzo łatwo i szybko przygotować, w przypadku pierogów z jagodami i kremem angielskim nie powinno to zająć dłużej niż około pół godziny. Warto dodać nieco słodyczy jednemu z tradycyjnych polskich dań, jakim bez wątpienia są pierogi. W przedstawionej formie można je podawać zarówno jako przekąskę, jak i danie główne, które bez trudu zachwyci kubki smakowe wszystkich twoich bliskich i gości.

Składniki

  • 1 laska wanilii,
  • 200 ml śmietanki słodkiej 36%,
  • 100 ml tłustego mleka,
  • wanilia,
  • 3 żółtka jaj,
  • pierogi z jagodami Proste Historie,
  • 1 czubata łyżka cukru.

Sposób przygotowania

  1. Rozkrój cienkim nożem jedną laskę wanilii i ostrzem przejedź po długości wygrzebując ziarenka.
  2. Do garnuszka wlej 200 ml śmietanki słodkiej 36% i 100 ml tłustego mleka. Dodaj wanilię i podgrzej.
  3. Ubij do białości 3 żółtka z 1 czubatą łyżką cukru. Do żółtek dodaj ciepłą śmietankę, wymieszaj i postaw na małym ogniu.
  4. Ubijaj przez 5 – 7 minut, mieszaj dokładnie po brzegach i czekaj aż zacznie przypominać ciepły budyń. Ogień musi być minimalny, a jeśli czujesz się niepewnie… zrób to na parze wodnej.
  5. Ciepłym sosem polej ugotowane według przepisu na opakowaniu “Pierogi z jagodami” Proste Historie.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu