Pierogi z kaszanką, jabłkami, cebulą i żurawiną
Składniki
- “Pierogi z kaszanką i cebulką” Proste Historie,
- 2 łyżki miodu,
- 2 jabłka typu Ligol,
- 1/2 cytryny,
- 2 łyżki oleju,
- 1 pęczek cebulek dymki,
- 1 szczypta majeranku,
- pieprz i sól,
- 1 czubata łyżka owoców żurawiny ze słoika,
- 1 łyżka smalcu.
Sposób przygotowania
- Wlej na patelnię 2 łyżki miodu, wrzuć pokrojone w małe cząstki 2 jabłka typu Ligol.
- Dodaj sok z ½ cytryny i smaż na złoto przez 5 minut.
- Odstaw.
- Rozgrzej na suchej patelni 2 łyżki oleju i wrzuć pęczek cebulek dymki pokrojonych na ćwiartki.
- Zrumień, obsmaż prze 5 minut ze wszystkich stron na dużym ogniu.
- Dopraw pieprzem, solą i szczyptą majeranku.
- Połącz na patelni jabłka z cebulą, dodaj 1 czubatą łyżkę owoców żurawiny ze słoika i zagrzej przez 3 minuty.
- Pierogi ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, osusz i podsmaż na chrupiąco na 1 łyżce smalcu lub 2 łyżkach oleju.
- Serwuj gorące pierogi z ciepłymi jabłkami.